Dít fantastische (gratis) evenement vindt dit weekend in 12 provincies plaats

Dít fantastische (gratis) evenement vindt dit weekend in 12 provincies plaats

Gratis cultuur snuiven wie wilt dat nou niet? Met deze tips hoef jij je niet te vervelen dit weekend.

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is het weer VriendenLoterij Open Monumentendag, het grootste gratis culturele evenement van Nederland. Duizenden monumenten openen dat weekend hun deuren voor het grote publiek en laten zien hoe rijk Nederland is op het gebied van cultureel erfgoed. Waar moet je beginnen? We delen enkele tips.

Aanrader 1 | Drenthe

In de oudste Kolonie van Weldadigheid (Frederiksoord) vinden we, in de voormalige timmerfabriek de Bijenhoff, een prachtig natuurpark met een uniek doolhof (publicatie National Geographic). Kom dwalen in de natuur. Loop met de kinderen het Natuurpad. De imker vertelt je alles over het houden van bijen

Lees meer

Aanrader 2 | Flevoland

De eerste acht (tijdelijke) huizen van Almere werden aangeduid als ‘Het Bivak’.  Op 8 sept onthult de wethouder Het Bivak officieel als gemeentelijk monument. Vier deze mijlpaal mee! Geniet van de verhalen en gedichten, een shantykoor én verse poffertjes! Vanaf 17.00 uur is er liv-muziek uit jaren ’70 bij het terras.

Lees meer

Aanrader 3 | Friesland

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Tijdens Open Monumentendag heb je de unieke kans om geheel kosteloos de geschiedenis en het belang van het Woudagemaal te ontdekken.

Lees meer

Aanrader 4 | Gelderland

Molen De Hoop in Oldebroek is erg bijzonder. Het is een windmolen met drie verschillende functies: graan malen, gerst pellen, en olie slaan. Daarnaast is het de enige in zijn soort die ook nog écht werkt. Op 9 sept zijn er live optredens en wordt er een kunstmarkt georganiseerd, onder de naam “Montmartre bij de molen”. Ook worden er workshops gegeven.

Lees meer

Aanrader 5 | Groningen

In Groningen brengen de verhalen-vertellers van “Kom op Verhoal” Groninger volksverhalen tot leven. In streektaal vertellen ze over o.a. heksen en helden. De verhalen hebben betrekking op het pand of de directe omgeving. Je treft de verhalenvertellers o.a. in het Pepergasthuis, Huis de Beurs en Corps de Garde.

Lees meer

Aanrader 6 | Limburg

Fort Sint Pieter (1701) steekt trots boven Maastricht uit. In het fort wordt een veelzijdig Open Monumentendag programma aangeboden met o.a. exercities van de stadsschutterij, rondleidingen en demonstraties handboogschieten. Kom in het bezit van een eigen stukje fort en draag bij aan het behoud van dit bijzondere erfgoed!

Lees meer

Aanrader 7 | Noord-Brabant

Op zondag 10 september vindt de eerste editie van het nieuwste festival van Breda plaatst: het Living Statues Festival. De bekende Bredase verhalen, vaak refererend aan iconische monumenten zoals de Grote Kerk of het Kasteel van Breda, worden op kunstzinnige manier kracht bijgezet door deze levende standbeelden.

Lees meer

Aanrader 8 | Noord-Holland

Dit jaar is het 55 jaar geleden dat het ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’ werd geopend. De wereld-beroemde poptempel stelt nu voor één keer ruimtes open waar het publiek gewoonlijk niet kan komen. Medewerkers nemen je mee op een tour door het pand en delen verhalen en anekdotes over het gebouw, de geschiedenis en de artiesten

Lees meer

Aanrader 9 | Overijssel

Zwolle is vrijdag 8 sept hét decor van de landelijke opening van Open Monumentendag. Ook het Academiehuis speelt hierin een rol. Op vrijdagavond is het grootste rijksmonument van Zwolle het toneel voor jong Zwols talent. Op zaterdag doet het Academiehuis mee aan Open Monumentendag. De kerk heeft ook een plekje veroverd in de Open Monumentendag podcast

Bovenstaande is slechts een selectie van het grote aanbod van monumenten en activiteiten tijdens Open Monumentendag. Bekijk álle opengestelde monumenten en activiteiten in Nederland.

Lees meer

Aanrader 10 | Utrecht

Landgoed Zuylestein kent een historie van ruim 600 jaar. Neem tijdens Open Monumentendag deel aan het mini-symposium over ingrediënten, bereiding en vormgeving van de prachtige gerechten in de 17de eeuw, loop mee met imker Henk Kok of leer hoe je een plukboeket samenstelt uit de tuin van het landgoed.

Lees meer

Aanrader 11 | Zeeland

Normaal is Slot Haamstede gesloten voor publiek. Speciaal voor Open Monumentendag kun je het landgoed gratis ontdekken. De bewonende familie van het slot is 9 september gastheer en laat je een groot deel van het 13e-eeuwse kasteel zien. Ongetwijfeld hoor je spannende verhalen, want het kasteel heeft een rijke geschiedenis.

Lees meer

Aanrader 12 | Zuid-Holland

Midden in de Bollenstreek, tussen de bossen en de bloembollenvelden, ligt het historisch Landgoed Keukenhof. De eerste verdieping van Kasteel Keukenhof is op 9 sept geopend voor publiek en vrij toegankelijk. Er staan gidsen voor je klaar om uitleg te geven over de historie, architectuur en inrichting van Kasteel Keukenhof.

Lees meer

Bovenstaande is slechts een selectie van het grote aanbod van monumenten en activiteiten tijdens Open Monumentendag. Bekijk álle opengestelde monumenten en activiteiten in Nederland.

Artikel geschreven in samenwerking met Stichting Nederland Monumentenland