Wordt de Griekse stad Thessaloniki dé hotspot van 2023?

Wordt de Griekse stad Thessaloniki dé hotspot van 2023?

Deze tweede stad van Griekenland combineert oude schatten met moderne architectuur; en alles op die fijne, relaxte Griekse manier. Een fantastisch beginpunt voor een lang weekend in Griekse sferen of een reis langs de eilanden.

Gemêleerd

Koning Kassandros stichtte de stad in 315 v. C. voor zijn vrouw: Thessaloniki, zus van Alexander de Grote. Je vindt er een mix van antiek, hypermodern en alles wat er tussen zit. Veel verborgen pleintjes met fijne taverna’s onder grote bossen bougainville, smalle straatjes, en overal die heerlijke geur van eten, sinaasappelbloesem en de zee. Toe aan een dagje luieren in de zon? Vlakbij ligt Chalkidiki, met zoveel mooie stranden dat je niet weet waar je moet beginnen.

Hotspots

Een van de best bewaarde historische gebouwen is de Witte Toren uit de 15e eeuw, die je uiteraard zelf kunt beklimmen (zie foto). De toren was onderdeel van de vestingwerken en werd nadien als kazerne en gevangenis gebruikt. Iets buiten de stad staat de moderne 76 meter hoge OTE toren, waar je vanuit je het draaiende restaurant de hele stad kunt zien. Ook vanuit de tien torens van het kasteel. Heptapyrgion heb je een geweldig uitzicht.

Inspiratie

De centrale markt is een unieke belevenis. Het overdekte deel is zodanig uit haar jasje gegroeid dat er om de hal een enorme openlucht bazaar is ontstaan. Daar vind je onbekende groenten, uit de kluiten gewassen fruit, kleding, huisraad en de lekkerste olijven, worsten en kazen voor een fijne picknick op de boulevard. Een feest voor alle zintuigen!

Uitgaan

Ten westen van het Dikastirion plein ligt een knus wijkje met kleine bars, taverna’s en gezellige terrassen. Ook tegen de oude stadsmuren liggen verborgen eettentjes; informeel, goedkoop en met een traditionele keuken. Aan de boulevard Leoforos Nikis vind je de hippe clubs en restaurants met strakke interieurs. Op 20 minuten lopen langs de zee liggen de chiquere loungespots. Zo is er voor iedereen wat wils

Bron en Beeld: 100%NL Magazine