Om déze redenen wil jij vandaag nog naar Tel Aviv

Om déze redenen wil jij vandaag nog naar Tel Aviv

De stad die nooit slaapt’, wordt Tel Aviv ook weleens genoemd. En dat is niet verwonderlijk. Met talloze mogelijkheden voor een avondje uit, bars, restaurants en nachtclubs, maar ook trendy winkels, schone stranden en volop cultuur, valt er 24/7 wat te beleven. Lonely Planet riep deze veelzijdige metropool in Israël zelfs uit tot een van de drie leukste steden ter wereld!

Oranje boven

Tel Aviv is ontstaan als buitenwijk van het drieduizend jaar oude Jaffa, dat bekend is om haar sinaasappelen. Een prachtige plek met smalle straatjes, winkels, galeries, verschillende Bijbelse plekken, markten en visrestaurants in de oude haven. Je proeft hier de westerse en Arabische culturen door elkaar. Vanaf het Bergtop Park heb je prachtig uitzicht over de stad.

Wit Werelderfgoed

Nergens in de wereld staan zoveel huizen in de Bauhaus-stijl als in Tel Aviv. Het stadscentrum staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. De asymmetrische witte huizen uit de dertiger jaren met geometrische vormen staan onder andere aan de Rothschild Boulevard. De stijl uit Duitsland floreerde vanaf de jaren dertig tot de oprichting van de staat Israël in 1948.

Rust & reuring

Tel Aviv ligt aan de Middellandse Zee en is met zo’n 400.000 inwoners de op een na grootste stad van Israël. De stranden zijn breed, schoon en met meer dan 300 dagen zon per jaar ideaal voor een strandvakantie. Aan de levendige boulevard liggen bars, clubs en strandtenten. De stad is ook geliefd bij surfers. Bij Herzliya, 15 kilometer verderop, ligt een van de mooiste stranden van het land. En in drie kwartier ben je in de hoofdstad Jeruzalem, waar je je in een compleet andere wereld waant.

Pure verwennerij

Inwoners van Tel Aviv dragen graag trendy kleding van mooie merken. De beste winkels hiervoor liggen in Sheinkin en Dizengoff Street. In de levendige Nahalat Binyamin wordt elke dinsdag en vrijdag een kunstmarkt gehouden, waar lokale kunstenaars hun spullen verkopen en ook straatartiesten hun kunsten laten zien. Op de Carmel Market doen veel inwoners hun dagelijkse boodschappen. Naast verse producten worden hier ook kleding en souvenirs verkocht. Uitgebreid winkelen kan ook in de grote Dizengoff Center Shopping Mall.

Bete’avon!

Eet smakelijk, betekent dat. En dat kun je in Tel Aviv! De stad is prachtig gelegen aan de Middellandse Zee en dat proef je in je eten. Olijfolie van olijven die hier aan de bomen groeien en heerlijk verse vis (bijna) rechtstreeks uit de zee. Doordat mensen uit alle windrichtingen continu naar en uit de stad trekken, is hier een van de meest dynamische en lekkere eetculturen van de wereld ontstaan.

Oh, wat een nacht…

Tel Aviv heeft een nachtleven dat te vergelijken is met Barcelona, Ibiza en New York. Groots dus! Populaire bars, discotheken en nachtclubs liggen vooral rond de straten Allenby-, Dizengoff-, Nahalat Binyamin en Sheinkin Street. In de oude haven van Tel Aviv, Namal, staan oude loodsen waar nu trendy restaurants en winkels in zitten. Op het strand zijn verschillende afterparty’s. Ook zijn er gay clubs en wordt op 12 juni van dit jaar de kleurrijke Gay Pride gehouden.

Ook zien/doen!

Neve Tzedek – Deze wijk werd in 1887 gesticht en was de eerste Joodse wijk buiten Jaffa. Nu is het een artistieke buurt met fraaie gebouwen, trendy boetieks, gezellige bars en regelmatig live-optredens.

Sushi eten – Er zijn meer sushi-restaurants per hoofd van de bevolking in Tel Aviv dan in iedere andere stad op aarde, inclusief Tokio!

Shalom Meir – Dit was in 1965 de eerste wolkenkrabber van Tel Aviv. In de 142 meter hoge toren zit een uitkijkpunt en een shoppingcentrum.

Tel Aviv Museum of Art – Vooral de collectie kunstwerken uit de eerste helft van de 20ste eeuw is indrukwekkend, met werk van Picasso, Miró, Pissarro, Renoir, Cezanne, Matisse, Chagall, Klimt en Kandinsky.

Yarqon Park – Tel Aviv’s grootste en populairste stadspark. Je vindt er sportvelden, botanische tuinen, een waterpark, concertpodium en mooie meertjes. Je kunt er minigolfen, ponyrijden en fietsen. Het park komt uit op het strand.

Bron en Beeld: 100%NL Magazine