100%NL Magazine Holland Boven Amsterdam

Avontuurlijk, cultureel of lekker griezelig: uitjes voor het hele gezin!

Het is herfstvakantie! De natuur verandert en de bonte herfstkleuren komen tevoorschijn. In regio zuid is de vakantie van 13 t/m 21 oktober en in noord en midden van 20 t/m 28 oktober. Genoeg tijd om eropuit te trekken en leuke activiteiten te ondernemen. Neem eens de trein of pak de auto naar de Kop van Noord-Holland, misschien wel het meest authentieke stukje Nederland. In dit gebied vind je nog de rust en ruimte die je ergens anders niet hebt. Historische dorpjes, drie verschillende kusten, prachtige natuur, eindeloze fiets- en wandelroutes; ga een dagje uit in de Kop.

Zombies, heksen en spoken

Griezelen in de herfstvakantie? Op 25 oktober gaan schoolkinderen door Den Helder voor een trick or treat-tocht. In het spookbos zorgen de geesten, heksen en zombies voor griezelmomenten. Nieuw in Den Helder is de optocht Walk of the Zombies door de stad. Rond half 1 kunnen alle zombies, verkleed en wel, verzamelen op het centraal station en gezamenlijk de woonwijken in trekken. Nog niet genoeg gegriezeld? Fort Kijkduin in Den Helder wordt op 26 oktober omgetoverd tot een groot en eng spookhuis. Een lange tocht brengt je langs vele zombies, heksen en ander eng gespuis.

Musea voor kids: leuk en leerzaam!

Duik deze herfstvakantie een museum in! Er zijn allerlei leuke, speciale vakantie-activiteiten voor kids. Ga bijvoorbeeld naar het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Kinderen mogen deze vakantie gratis een vriendje meenemen naar het museum. Daar kunnen ze samen de vriendenspeurtocht en het reddersparcour doen. In het Marinemuseum kun je de voorstelling ‘Geheime dieptes’ komen bekijken en een maritiem schilderijtje maken. Combineer een bezoek aan Fort Kijkduin en het Reddingmuseum en betaal slechts €10, – p.p. Ook kun je op 23, 24 en 25 oktober naar het aquarium in Fort Kijkduin om te kijken naar de duiker die onder water schildert. Dat is pas bijzonder! Bovendien zijn er dagelijks voerrondes van de zeedieren. Of durf je misschien zelf de haaien en roggen te voeren? Ten slotte is er in Museum Vreeburg in Schagen op 24 oktober een speciale kindermiddag. Je kunt Oudhollandse spelletjes doen of zelf iets maken op een oude naaimachine. Ouders, opa’s en oma’s zijn welkom en mogen gratis rondkijken in het museum.

De natuur in

Het is herfst en dat betekent: paddenstoelen spotten! Natuurgebied het Wildrijk in Sint Maartenszee is een ideale plek om paddenstoelen te zien. Door het vele dode hout en de vochtige bodem groeien die daar massaal. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht, brood bakken, heksensoep maken of knutselen met een paddenstoelenmemory. Voor volwassenen zijn er excursies. Of ga mee met een avontuurlijke tocht naar zeehonden en andere zeedieren op de Waddenzee. Ontdek wat je nog niet wist van de zee, zowel boven als onder water. Met een sleepnet wordt naar boven gehaald wat de zee voor het oog verborgen houdt: het onderwaterleven, van kriebelige krabbetjes tot glazige garnaaltjes.

Kijk voor meer tips op dagjeuitindekop.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland Boven Amsterdam.