Uitjes & Reizen

A Chorus Line ‘Het is de moeder aller audities’

17 dansers. 8 spotlights. 1 droom… Het wordt ook wel de musicals der musicals genoemd; A Chorus Line. Het is een van de langslopende Broadwayproducties ter wereld. En nu te zien in Nederland!

De originele versie van A Chorus Line, die in 1975 op Broadway stond, is ruim zesduizend keer opgevoerd. Het is een gewilde musical onder acteurs want het gaat over hun vak. De voorstelling is eigenlijk één grote auditie en laat de passie, toewijding, en teleurstelling zien die erbij horen. Het verhaal gaat over een groep dansers die allemaal hopen op een rol. Ze vertellen tijdens het auditeren hun verhaal. Hoe zijn ze danser geworden, waarom staan ze op het podium? Wat zijn hun drijfveren, hun dromen?

Edwin Jonker speelt regisseur Zach, die de auditie afneemt. “A Chorus Line is een klassieker, een musical die in ons collectief geheugen ligt. Het is de moeder aller audities. De vraag is: waarom kiezen we voor dit vak? Het is onzeker, je hebt geen vast inkomen en je bent zo goed als je laatste rol. Wat maakt dat je hiervoor kiest? Je moet dus een enorme passie hebben om dit te doen. Om elke keer weer naar audities te gaan, en elke keer de kans loopt om teleurgesteld te raken.”

Audities doen, acteurs weten dat het erbij hoort, maar vinden het ook moeilijk. Frustrerend zelfs. Ergens binnen komen, honderd mensen zien staan en weten dat er maar drie een rol krijgen. Edwin: “Ik probeer altijd om ervan te leren. Wat ging goed, wat niet? Auditeren is voor mij nu anders dan vijf of tien jaar geleden. Als je lang in het vak zit weten mensen heel goed wat je kan. Voor deze rol hoefde ik niet te auditeren, er was alleen maar een gesprek nodig. Dat is niet altijd zo. Meestal als er een grote buitenlandse musical naar Nederland komt dan moet ook ik gewoon op komen draven in een zaaltje. En dat is oké. Word ik het niet, dan trek ik me dat niet aan. Vroeger vatte ik dat heel persoonlijk op, maar nu laat ik het gewoon van me afglijden. Op naar de volgende denk ik dan.”

A Chorus Line is nog tot en met april 2017 te zien in de Nederlandse theaters. Meer informatie over de musical en de speellijst zijn terug te vinden op www.achorusline.nl.


Gewoon het leukste blad van Nederland