Uitjes & Reizen

Dagje Ljouwert (Leeuwarden)!

Ljouwert, noemen de Friezen hun hoofdstad, maar de rest van Nederland mag gewoon Leeuwarden zeggen, hoor. Nog nooit geweest? Lees je snel in en dan hup: op naar de parel van het hoge noorden!

Klein stukje geschiedenis... 

De geschiedenis van Leeuwarden gaat terug tot in de Romeinse tijd. De stad ontstond op terpen aan een inham van de Middelzee, die later dichtslibde en werd ingepolderd. De riviertjes Ee, Vliet en Potmarge mondden bij deze terpen uit in zee. Door de gunstige ligging onderhield de stad vele handelscontacten met andere plaatsen. Een gracht en wallen beschermden de welvarende handelsstad tegen vijanden. Helaas zijn deze, toen ze overbodig werden, afgebroken. Ook de grachten in de binnenstad werden vrijwel allemaal gedempt. Alleen die van de Nieuwestad, Voorstreek, de Tuinen, de Weaze en het noordelijke deel van het Schavernek bleven bewaard.

Vergeet Pisa…

…voor een scheve toren kun je ook gewoon naar de Friese hoofdstad. De Oldehove is een klomp baksteen uit 1529 die hét statussymbool van Leeuwarden had moeten worden; een poging van de Friezen om de Martinitoren van Groningen te overtreffen. Hij begon echter tijdens de bouw al te verzakken. In totaal staat de Oldehove 1,68 meter uit het lood: indrukwekkend!

Prachtpanden

Met 617 rijksmonumenten staat Leeuwarden in de top-15 van Nederland. De historische binnenstad, stadsgezichten, singels, het Nieuwe Kanaalgebied, de Hollanderwijk, gevelwanden, straten, pleinen, grachten en groengebieden, parken, een middeleeuwse waterloop, standbeelden, kades en delen van de oude omwalling… ze zijn allemaal monumentaal. Maar liefst 375 gebouwen staan officieel op de monumentenlijst, van woonhuizen, kerken, molens en pakhuizen tot kantoorpanden. De oudste monumenten komen uit de dertiende de eeuw, waaronder de Jacobijnerkerk. Het jongste monument is het Burmaniakamp uit 1940, waar Duitse manschappen verbleven. In de tussenliggende eeuwen werden de Kanselarij, de Waag en de herenhuizen gebouwd. De grootste groep rijksmonumenten bestaat uit eenvoudige woon- en winkelpanden. Aan het Schapendijkje, ten zuiden van de vliegbasis, ligt de eeuwenoude grafkelder van de familie Dorhout. Net buiten de stad staan twee poldermolens, de Bullemolen en de Froskepôlemolen.

Tijd van kopen en (uit)gaan

De belangrijkste winkelstraten zijn de Nieuwestad, Wirdumerdijk en de Voorstreek. In de kleinere straatjes, zoals de Sint Jacobsstraat, het Naauw en de Grote- en Kleine Kerkstraat, liggen de meer bijzondere boetiekjes. De laatste werd in 2011 uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland! Er zijn in Leeuwarden duidelijke looproutes, zodat je niets hoeft te missen. Elke vrijdag is er op het Wilhelminaplein een fantastische markt, die al meerdere keren uitgeroepen is tot markt van het jaar. Op donderdag is het koopavond en ook iedere laatste zondag van de maand kun je er terecht. Alles wat de binnenstad te bieden heeft, kun je vinden op www.in.leeuwarden.nl. De website bevat informatie over alle winkels, horeca en culturele instellingen, met foto’s, producten, merken en evenementen.

Loopje nemen

De Leeuwarden Free Tour is een stadswandeling van twee uur door het Leeuwarden van vroeger en nu. Je loopt langs historische plekken, maar ook mooie graffiti, leuke winkels en kunst. Aanmelden hoeft niet. Elke zaterdag staat er om 12 uur een enthousiaste gids bij het standbeeld van Troelstra (links van de Oldehove). Om de tour voor iedereen toegankelijk te maken, is niemand verplicht om te betalen. Maar het mag natuurlijk wel!

Museumpje pakken

Een bezoek aan het Fries Museum is ook zeker de moeite waard. Het museum is vrij nieuw en je ontdekt hier van alles over het typische Friese, de elf steden en het platteland, de haat-liefdeverhouding met het water en de plek die Friesland heeft in de wereld. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen in het museum. Meer informatie vind je op de website

Mag het een pontje meer zijn?

Als je het prachtige landschap om Leeuwarden wilt ontdekken, is de fietsroute De 8 van Grou echt een beleving. De naam van de route verwijst naar de twee lussen door het Friese Merengebied. Het bijzondere is dat je onderweg met 10 verschillende pontjes naar de overkant wordt gezet. Je kunt kiezen uit routes van 28 tot 45 kilometer. www.grouaktief.nl

Skuutje varen

Vaar door de grachten in een authentieke fluisterpraam mét schipper, stap in de unieke Wetterfreule rondvaartboot, of ga per kano de terrassen langs (ja, ook ‘s nachts!). Je kunt ook voor jou en je gezelschap een comfortabele sloep huren die je gemakkelijk zelf vaart. Waarheen? Nou, doe bijvoorbeeld de noordelijke route van de Elfstedentocht. Ook kun je via de Ee naar Bartlehiem, de Tegeltjesbrug en via de Bonkefeart terug naar Snakkerburen. TIP: vooral niet proberen als er ijs ligt! Meer informatie bij VVV Leeuwarden.

Dagje groen

Idee voor het voorjaar: in de driehoek tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten ligt het bijna 2.300 hectare grote laagveenmoeras De Alde Feanen. Een afwisselend landschap met meren, petgaten, rietlanden en moerasbossen. En heel, heel veel verschillende planten en dieren. Je kunt er je eigen vogelhuisje timmeren, vetbollen maken en op pad gaan met de boswachter of professor Groebedoes. Met de rugzak en bijbehorende route ontdek je zelf spelenderwijs meer over de natuur.

99%NL

Podium Asteriks biedt plek aan getalenteerde bands en acts uit Friesland en vult deze optredens aan met artiesten uit binnen- en buitenland. De meeste shows zijn in de prachtige theaterzaal van voormalige gevangenis De Blokhuispoort. De cellen, kantoren en opslagruimtes worden anti-kraak verhuurd aan kunstenaars en jonge starters. www.podiumasteriks.nl


Gewoon het leukste blad van Nederland