Uitjes & Reizen

Met de auto op wintersport? Dit is wat je moet weten over winterbanden

Het is weer winterbandenweer! Als je in de wintermaanden in andere Europese landen met de (huur)auto gaat rijden, is het goed om te weten dat in vrijwel elk land andere regels gelden wat betreft winterbanden. In Duitsland gaat in 2018 de regelgeving sowieso op de schop. De experts van BOVAG geven je een overzicht van de belangrijkste verschillen.

Duitsland

De Duitse wet schrijft voor dat de auto 'aangepast' moet zijn aan de ‘te verwachten’ weersomstandigheden. En in Duitsland mag je in de winter verwachten dat het koud is en kan gaan sneeuwen, dus zijn winterbanden impliciet wel verplicht. Vanaf begin 2018 moet je erop letten dat jouw banden een symbool met een sneeuwvlokje en een bergtop hebben; dat is dan verplicht, alleen de aanduiding M+S (modder en sneeuw) volstaat dan niet meer.

Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk en de profieldiepte moet minimaal 4 millimeter zijn. Heb je minder profiel, dan worden ze dus niet als winterbanden beschouwd en ben je in overtreding. Als je zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval of gevaar voor het andere verkeer oplevert, dan kun je maximaal 5.000 euro boete krijgen.

Zwitserland

Gek genoeg zijn winterbanden in Alpenland Zwitserland niet verplicht. Desondanks kun je een fikse boete krijgen als je in winterse omstandigheden zonder rijdt en daardoor het overige verkeer hindert.

Frankrijk

Winterbanden zijn alleen verplicht als dat door een bord wordt aangegeven. Minimale profieldiepte is 3,5 millimeter.

Italië

In Zuid-Tirol (hele jaar bij winterse omstandigheden), de Aostavallei (15 oktober t/m 15 april), op de Brennerautosnelweg en in de stad Bolzano (15 november t/m 15 april) geldt een winterbandenplicht.

Tsjechië

Winterbanden zijn verplicht in de periode van 1 november t/m 31 maart bij winterse omstandigheden en temperaturen onder 4 graden Celsius. Minimale profieldiepte is 4 millimeter


Gewoon het leukste blad van Nederland