Uitjes & Reizen

Reisverslag: Berlijn is gewoon magisch

Mocht je genoeg hebben van de Nederlandse weilanden en molens en ben je toe aan een weekendje weg, dan is Berlijn de ultieme plek voor een stedentrip. Naast dat het een stad is vol culturele hoogtepuntjes en bijzondere bezienswaardigheden, ben je binnen 1,5 uur vliegen op de plaats van bestemming. Houd je niet van vliegen? Dan is de stad ook makkelijk te bereiken met de auto. Vanaf de grens bij Enschede is het ongeveer 5 uur rijden. Als je vroeg vertrekt ben je er dus zo! Dit zijn een paar hoogtepunten van mijn tripje naar Berlijn.

 

Gendarmenmarkt
Is kerst jouw favoriete feestdag? De gezellige kerstsfeer maakt van mij een uitermate gelukkig mens. Je bent in Berlijn dan ook op de juiste plaats als echte kerstliefhebber. Van 27 november tot en met 31 december bevinden zich namelijk jaarlijks tientallen kerstmarkten verspreid over heel Berlijn. De mooiste en daarom ook meest populaire kerstmarkt is die op de Gendarmenmarkt. Natuurlijk kan je de markt ook overdag bezoeken, maar ’s avonds heeft de kerstmarkt een bijna magische uitstraling door de prachtige verlichting. De markt is omringd door de meest prachtige gebouwen waaronder de Franse kathedraal en de Duitse kathedraal, twee identieke gebouwen die recht tegenover elkaar staan. Te midden van deze twee kathedralen staat het Konzerthaus, de concertzaal van Berlijn. Hoewel de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt de meest populaire is, zijn andere kerstmarkten het ook echt waard om te bezoeken. Elke kerstmarkt bezit over eigen bijzonderheden die elke bezoeker anders beleeft.

Fernsehturm
Een ander ‘hoogtepuntje’ van Berlijn is de beroemde Fernsehturm ook wel bekend als de TV-Toren. Met een hoogte van 368 meter is de TV-Toren het hoogste gebouw van de stad. Het is echt een aanrader om de toren te bezoeken. Je gaat met de lift omhoog naar 203 meter waar je prachtig uitzicht hebt over de hele stad. Een extreem belangrijke tip als je de TV-Toren gaat bezoeken is: ga niet omhoog als het mistig is of heel erg bewolkt. In mijn enthousiasme had ik hier natuurlijk niet aan gedacht, waardoor mijn avontuur uitmondde in een fiasco. Eenmaal boven was het enige uitzicht dat ik zag de binnenkant van een wolk, oftewel alleen maar wit. Dat tripje omhoog was helaas een verspilling van geld. De dag erna waren de wolken verdwenen en besloot ik nog een poging te wagen. Deze poging ging gelukkig niet in de koude kleren zitten, want het uitzicht was inderdaad prachtig en het was een ervaring om niet te vergeten.

Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor is de toegangspoort van Berlijn en naar mijn mening een van de architecturale hoogtepuntjes van de stad. Tijdens de koude oorlog was het niet mogelijk om de poort te passeren waardoor na de sloop van de muur de Brandenburger Tor een symbool is geworden van de Duitse eenwording. Als je het plein oploopt heb je prachtig zicht op de toegangspoort en kan je een leuke foto maken. ’s Avonds is de Brandenburger Tor ook prachtig verlicht en rond de kersttijd is er tevens een gigantische verlichte kerstboom.

Berliner Dom
De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De kerk is meerdere keren verwoest in de oorlog en heeft een tijd van vernielingen moeten doorstaan. De kerk heeft de laatste 70 jaar vele renovaties moeten ondergaan om te worden zoals de kerk nu is. Dat de kerk nog steeds staat is dus een klein wonder. Desondanks heeft de kerk een prachtig aanzicht en ook binnen in de kerk kijk je je ogen uit. Onder de kerk bevindt zich het grootste familiegraf van Europa waar meer dan negentig sarcofagen en tombes te vinden zijn van de familie Hohenzollern. Bovendien kan je ook naar boven met de trap waar je kan genieten van het uitzicht. De kerk is immers 116 meter hoog.

Alexa
Als je het bezichtigen van gebouwen een beetje zat bent, kan je er ook voor kiezen om lekker te gaan shoppen! Tijdens de winterdagen kan het soms best koud zijn in Duitsland en ook ik ondervond deze kou tijdens mijn tripje. Een overdekt winkelcentrum als Alexa is dan op dat moment perfect om je even terug te trekken van het cultuur snuiven. Je kan ook gebruik maken van de garderobe om je dikke winterjas even te lozen. Dit winkelcentrum, die overigens op loopafstand is van het centrale plein Alexanderplatz, bezit over 180 verschillende winkels. Ook zijn er meerdere restaurants en eetgelegenheden waar je een hapje kan eten tijdens het winkelen. Natuurlijk zijn er nog veel meer winkels en winkelcentra in Berlijn waar je je kan uitleven als echte shopaholic, maar in Alexa keek ik mijn ogen uit.


Gewoon het leukste blad van Nederland