Uitjes & Reizen

Stedentrip: O-O-Porto

Portugal is zoveel meer dan alleen hoofdstad Lissabon en de Algarve. Neem het intrigerende Porto. Ze kunnen er aardig voetballen en ze maken er port, maar veel meer weten we eigenlijk niet over de tweede stad van het land. Hoogste tijd voor een bezoekje!

Exclusieve wijn

Vooraf hebben we alvast wat feitjes opgezocht: Porto (ook wel Oporto genoemd) is een havenstad in het noorden van Portugal met zo’n 250.000 inwoners. Je vliegt er in ruim twee uurtjes rechtstreeks naartoe, en in de zomer is het er één uur vroeger, dus de reistijd is te verwaarlozen. De meeste mensen in Porto leven van toerisme en het streekproduct bij uitstek: port. Zoals echte bubbels alleen geproduceerd mogen worden in de Champagne, zo kan port alleen uit Porto en omstreken komen. De Portugese regering heeft in 1756 het gebied waarbinnen de portdruiven mogen worden geteeld nauwkeurig afgebakend. Geen wonder dus dat alles hier draait om de zoete alcoholische lekkernij.

Proeven

Dat zie je ook direct bij het binnenrijden van Porto. Graham’s, Dow’s, Warre’s… Met grote neonletters tekenen de namen van alle bekende porthuizen zich af tegen de horizon. Een bezoekje is een absolute must, want elk zichzelf respecterend porthuis biedt proeverijen aan in verschillende prijsklassen, beginnend vanaf zo’n 5 euro per persoon. In de in 2013 gerestaureerde lodge van het gerenommeerde Graham’s kun je zo’n proeverij feilloos combineren met een rondleiding door de kelders, waar je een heel aardig inzicht krijgt in het ambacht van port maken. Tip: sluit je bezoek af met een lunch of diner in het aangrenzende restaurant, want daar serveren ze een enorme rits heerlijke Portugese hapjes. Echt doen, want veel lekkerder ga je ze niet meer vinden.

Riviercruise

En er is nog veel meer te doen in en om Porto. Zo is de stad omgeven door mooie natuur. In de nabije omgeving heeft het toerisme zich nog nauwelijks ontwikkeld, dus als je rust wilt: grijp je kans nu het nog kan! De eenvoudigste manier om de regio rond Porto te bezoeken is via een minicruise: een boottrip van één dag waarbij je allerlei pittoreske plaatsjes langs de rivier de Douro aandoet. Vergaap je aan de indrukwekkende natuur, de uitgestrekte wijngaarden en steile rotswanden. Als je nog verder wilt, kun je ook cruises met een overnachting boeken.


Boemeltje

Bepaal je liever je eigen tempo en ritme? Dan neem je gewoon de trein om het gebied te verkennen. De zogenaamde Linha do Douro loopt van Porto naar Barca d’Alva en neemt je ruim 200 kilometer mee langs de oevers van de rivier. Op een heerlijk landelijk tempo tuf je door het weelderige landschap langs schattige stationnetjes: alsof de tijd een dikke eeuw stilgestaan heeft. Ook leuk is dat je op deze manier contact maakt met de lokale bevolking, die nog steeds gebruik maakt van het boemeltje.         

Erfgoed

Weer terug in de stad, gaan we eens fijn op de culturele toer. Het oude centrum van Porto staat op de werelderfgoedlijst, dus wat dat betreft hoeven we ons niet te vervelen. Via de beroemde Maria Pia-brug, gebouwd door Gustave Eiffel (precies ja, die van de Eiffeltoren), rijden we per trein de lieflijke binnenstad binnen, met aan beide kanten van de rivier boulevards vol gezellige terrasjes. Zoals meestal op dit soort toeristische locaties hoef je van het eten weinig te verwachten, maar het prachtige uitzicht op de baai maakt alles goed. En ook belangrijk voor ons Nederlanders: de prijzen zijn een absolute verademing.


Geuren, kleuren & klanken

Wil je meer van Porto zien dan alleen de boulevards? Neem dan een paar goede loopschoenen mee, want direct na de boulevard gaat de weg al steil omhoog. Schoonheid heeft zijn prijs, zullen we maar zeggen. De klim leidt je naar het oude stadscentrum: een wirwar van kleine steegjes, gevuld met geuren, kleuren en de klanken van de Portugese muziek, die je van verschillende kanten uit verstopte kleine winkeltjes en cafeetjes tegemoet komt. Genieten geblazen!


Ontdekkingsreis

Volgens de reisgidsen mogen we verder de stationshal São Bento, de lokale markt, de kathedraal en het typisch Portugese koffiehuis Majestic niet missen. Maar stiekem is het veel leuker om lekker zonder vooropgezet plan door de geboortestad van ontdekkingsreiziger Hendrik de Zeevaarder te dwalen. Zo beland je in prachtige kleine straatjes die je anders nooit zou ontdekken. En dikke kans dat je op deze manier toch nog langs alle bezienswaardigheden van de stad komt. Groot is het centrum van Porto namelijk niet. Alles is te belopen en zelfs zonder richtinggevoel kun je er nauwelijks verdwalen. Een geruststellend idee; daar drinken we een portje op!

Een echte Eiffel?

De Maria Pia-brug over de Douro (vernoemd naar de gelijknamige Portugese koningin) had ten tijde van de bouw de langste spanwijdte ter wereld: 160 meter. Hij is in 1877 gebouwd door het bedrijf Eiffel & Cie van de beroemde ingenieur Gustave Eiffel. Hierdoor denken de meeste mensen als vanzelf dat de ontwerper van de Eiffeltoren ook gelijk de ontwerper is, maar dat klopt niet. De brug is bedacht door Eiffels zakenpartner, de Belg Théophile Seyrig.

Hapje drankje

  • Wine Quay Bar: must voor de wijn- en portliefhebbers. Met lekkere tapas erbij!
  • eLeBe Baixa: moderne tent met een authentieke Portugese keuken.
  • O Paparico: culinaire belevenis uit lokale keuken in een romantische sfeer.

Ook bekijken

  • Dom Luis I-brug: nog zo’n prachtbrug uit de koker van ingenieur Théophile Seyrig, met twee verdiepingen.
  • Station Sao Bento: een eeuw oud station met prachtige tegelkunst, waarin de historie van Portugal verbeeld wordt.
  • Estádio do Drãgo: voetbalstadion, trotse thuishaven van tweevoudig Champions League-winnaar FC Porto.
  • Parque da Cidade do Porto: oase van rust in de stad, met op strategische plekken de broodnodige terrassen.


Gewoon het leukste blad van Nederland