Uitjes & Reizen

Stedentrip naar Madrid: Tips van een kenner

Midden op de Spaanse hoogvlakte vind je Madrid, misschien wel de mooiste stad van Spanje. Madrid is daarnaast ook een van de meest gevarieerde steden van Spanje: oud en nieuw en cultuur en uitgaan komen hier op een perfecte manier samen. Ik heb hier een half jaar mogen wonen voor mijn studie, waardoor ik de stad heel goed heb leren kennen. In dit artikel geef ik je mijn beste tips voor een tripje naar Madrid. 

Jong en oud 

Qua uiterlijk is Madrid een unieke stad in Spanje: geen andere stad heeft zo'n indrukwekkende architectuur. Van het enorme Retiro-park en het koninklijk paleis tot de twee wereldberoemde pleinen Plaza Mayor en de Plaza de España, je kijkt hier je ogen uit! Omdat de stad pas rond 1600 begon te groeien, zijn deze plekken relatief jong. Als je het alleroudste deel van Madrid wilt zien, kun je het beste naar de wijken La Latina en Barrio de las letras gaan. Die laatste is vooral beroemd omdat Miguel de Cervantes, de schrijver van Don Quichot, hier gewoond heeft.  

Oases van rust in de stad

In een drukke stad als Madrid is het soms fijn om even de chaos van de stad te ontlopen en echt tot rust te komen. Ook dan heb je in Madrid genoeg mogelijkheden. Mijn favoriete plek is de Templo de Debod. Dit is een echte tempel uit het oude Egypte, midden in een van de vele parken van de stad. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op het koninklijk paleis en de rivier. TIP: bezoek de Templo de Debod bij zonsondergang, dan is het uitzicht nog het allermooist! Een andere plek waar ik graag kwam is de Círculo de Bellas Artes. Dit is een prachtig dakterras op een wolkenkrabber vlak naast de Gran vía, het Times Square van Madrid. Met de lift ben je in no-time op de bovenste verideping, waar je met een glas ijskoude sangría van het geweldige uitzicht op de stad kunt genieten. 

Tapas y más

Een bezoek aan Spanje is niet compleet zonder te hebben genoten van de Spaanse keuken. Als je van tapas houdt, ben je in Madrid zeker op het juiste adres! Overal in de stad stikt het van de kleine barretjes waar de Madrileense bevolking naartoe gaat voor een drankje met een klein hapje erbij. Als je van de echte Spaanse keuken wilt genieten, kun je beter de toeristische restaurants rond het centrale plein Puerta del Sol vermijden. Ietsje verderop is de oude wijk La Latina, hét tapasgebied van Madrid. Mijn aanrader is het smalle straatje Cava Baja. Je kunt natuurlijk een tafel vol tapas bestellen in één restaurant, maar het allerleukste is om meerdere barretjes te bezoeken en overal iets anders te nemen: misschien wat albóndigas (Spaanse gehaktballetjes) of pimientos del padrón (gebakken groene pepertjes met zeezout)? Deze wijk is ook heel geschikt voor mensen die het Spaanse nachtleven willen verkennen. Een andere plek waar je heerlijke tapas kunt eten is de overdekte markthal Mercado de San Miguel, midden in het centrum. 

Een echte must in Madrid is een bocadillo de calamares, een broodje met gefrituurde inktvisringen. Hoewel Madrid niet aan zee ligt, werd de beste vis vroeger altijd meteen naar Madrid gebracht en verhandeld op de Plaza Mayor. Nog steeds vind je de beste calamares op en rondom dit plein. Eet smakelijk, of zoals ze in Spanje zeggen: ¡Qué aproveche!

 

Rondom Madrid

Madrid ligt letterlijk in het midden van Spanje, waardoor alle omliggende gebieden heel makkelijk en snel te bereiken zijn. Rondom Madrid liggen een aantal plekken die je echt niet mag missen als in je hier op vakantie bent. De eerste daarvan is het stadje Toledo, op een uur rijden van Madrid. Deze stad was voor Madrid de hoofdstad van Spanje en is in een woord adembenemend. Naast Toledo is ook El Escorial zeker een bezoekje waard. Dit is een enorm paleis, klooster en kathedraal waar de Spaanse koningen vroeger in verbleven. Zowel Toledo als El Escorial laten zien hoe rijk en machtig Spanje was rond de zeventiende eeuw en hoe graag ze dit aan iedereen wilden laten zien!

 

 

Hapje drankje

  • La musa latina: leuk tapasrestaurant in La latina met een moderne draai.
  • Ojalá: leuke bar/restaurant in de hippe wijk Malasaña, dichtbij het centrum. 
  • Mercado de San Miguel: Prachtige overdekte markthal naast de Plaza Mayor met het beste Spaanse eten.

Ook bekijken

  • Het Prado-museum: het Louvre van Spanje. Alle grote Spaanse meesters hangen in dit museum. TIP: tussen 18:00 en 20:00 is de entree gratis.
  • La Almudena: De kathedraal van Madrid, vlak tegenover het Koninklijk paleis.
  • Voor de voetballiefhebbers: Santiago Bernabeu, het stadion van Real Madrid in het noorden van de stad. 

Gewoon het leukste blad van Nederland