Uitjes & Reizen

Video
Vier Mexicaans Halloween!

Dia de los Muertos: vier in de herfstvakantie Mexicaans Halloween!

De dagen worden korter en de herfstvakantie staat alweer bijna voor de deur. In Burgers’ Zoo heerst echter nog altijd de zomer. Van 15 tot en met 30 oktober organiseert het Arnhemse dierenpark in haar Desert namelijk het Mexicaanse feest van de Día de los Muertos (vertaald Dag van de Doden), een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Het feest raakt ook in Europa steeds bekender. Zo vindt de openingsscene van de nieuwste James Bond film Specte plaats tijdens Dia de los Muertos. Voor mensen die nog niet bekend zijn met dit evenement doet het in eerste instantie wellicht wat griezelig aan, maar niets is minder waar! Heel anders dus dan het Amerikaanse Halloween, waarbij griezelen een centrale rol in het evenement vervult.

Kleurrijk en feestelijk

De Día de los Muertos daarentegen is een kleurrijk, muzikaal evenement met een eeuwenlange historie. Het feest vindt zijn oorsprong namelijk bij de Maya’s en de Azteken. Het respect voor overleden voorouders en andere familieleden staat centraal en de insteek is juist erg feestelijk. Men gelooft dat de zielen van kinderen op 1 november en die van volwassenen op 2 november terugkeren naar de aarde, respectievelijk dus op Allerheiligen en Allerzielen. De mensen bezoeken graven van dierbaren en offeren daar voedsel en drank. Na afloop wordt het voedsel en de drank meestal zelf opgegeten, omdat men gelooft dat de zielen van de doden het voedsel al tot zich hebben genomen.

Het feest van het lachende skelet

Schedels en skeletten keren terug in kleurrijke optochten en worden als figuren van papiermaché uitgewerkt, qua stijl en vormgeving een beetje vergelijkbaar met carnavalsoptochten en bloemencorso’s. Op www.burgerszoo.nl/diadelosmuertos is alle informatie te vinden over dit kleurrijke evenement.


Gewoon het leukste blad van Nederland