100%NL Magazine Slim

Vergeet jij regelmatig dingen? Dan heb je juíst ‘slimme’ hersenen!

Ben jij af en toe een zeef en vergeet je nog wel eens wat? Volgens een Canadees onderzoek heeft dit niets te maken met of je intelligent bent of niet, maar doen je hersenen dit bewust!

De hersenwetenschappers uit het Canadese Toronto beweren namelijk dat het vergeten van kennis helpt om het maken van beslissingen te optimaliseren. Wanneer je een snelle beslissing moet maken, helpt het jou namelijk niet als je hoofd eerst door een berg met informatie moet struinen. Jij vergeet dan gewoon de irrelevante details, zodat je sneller kunt denken. Je richt je dus niet op de bijzaken, maar op de belangrijke hoofdzaken. Efficiëntie! 😉

Volgens de onderzoekers is dit ook de reden dat kinderen vaak zo veel vergeten. Hun hersenen produceren veel meer neuronen om alles op te slaan. “Wanneer we nieuwe informatie in onze hersenen opslaan, worden nieuwe verbindingen gelegd. Deze nieuwe informatie wordt over bestaande informatie heen opgeslagen, waardoor je lastiger oude kennis kunt oproepen.”, aldus een van de onderzoekers.

Je hersenen bepalen namelijk welke informatie voor jou wél of niet van belang is om te onthouden. Dus als je wel eens dingen vergeet, zijn je hersenen juist hartstikke slim!

Bron: Men's Health | Beeld: iStock