100%NL Magazine bovag

TIPS: Zó kan jij deze winter weer veilig op weg!

Lage temperaturen, donkere dagen, regen, sneeuw... De winter is binnenshuis misschien gezellig, maar op de weg kan het ronduit gevaarlijk worden! Met deze 10 tips van BOVAG kan jij weer veilig op weg!

Tip 1: Check je rubber!

De banden vormen het énige contact tussen je auto en het wegdek. Dan is het natuurlijk wel zo belangrijk dat deze in orde zijn. Bedenk dat bij temperaturen onder de 7 graden winterbanden voor betere grip en kortere remweg zorgen dan zomerbanden. En als er sneeuw ligt natuurlijk al helemáál!

Tip 2: Winterbanden op de fiets

En we horen je denken: bestaat dat? Er wordt steeds meer gefietst in Nederland. Voor veel forenzen is fietsen de ideale oplossing om aan de files te ontsnappen en daar willen ze ook in de winter van profiteren. Daarom hebben fietsenwinkels tegenwoordig ook een uitgebreid assortiment winterbanden.

Tip 3: Antivries bijvullen

De ruitensproeiervloeistof die je in de zomer gebruikt, bevriest in de winter en moet dus vervangen worden door een variant met anti-vries. Wist je dat als je in Duitsland rijdt, het wettelijk bepaald is dat je auto aangepast is aan de weersomstandigheden? Daar hoort ook voldoende ruitensproeiervloestof bij!

Tip 4: Ruitenwissers tijdig vervangen

De meeste fabrikanten van ruitenwissers adviseren om deze elke zes tot twaalf maanden te vervangen. Ruitenwissers zijn gemaakt van rubber, dat is een natuurproduct dat kan uitdrogen en zo kunnen er strepen op je ruiten ontstaan.

Tip 5: Verlichting OK?

Niet zo vervelend als tegenliggers met verkeerd afgestelde koplampen of kapotte verlichting, vooral als het sneeuwt of regent. Onderneem daarom meteen actie als er iets mis is met je verlichting. Voor je eigen veiligheid én die van een ander!

Tip 6: Wassen in de winter

Het klinkt niet logisch om je auto vaak te wassen in de winter, maar dat is toch erg belangrijk! Als pekel en andere viezigheid zich gaat ophopen kan het de lak aantasten, het zicht ontnemen en de werking van bijvoorbeeld de remmen beïnvloeden.

Tip 7: Wees zichtbaar

Een klein lampje op je fiets is van afstand vrijwel niet waar te nemen, dus zorg ervoor dat je deugdelijke fietsverlichting hebt. En nog beter: draag een reflecterend kledingstuk als je gaat fietsen.

Tip 8: Ruiten ijsvrij!

Ga nooit rijden met ruiten die niet volledig ijsvrij zijn. Doe je dat toch, dan kun je een fikse boete krijgen. Gooi geen heet water over je ruiten, want dat bevriest vervolgens weer razendsnel!

Tip 9: Talkpoeder op je deur

Om te voorkomen dat de rubbers van je autodeuren vastvriezen, kun je ze preventief insmeren met een speciale stick of met talkpoeder. Is de deur wel al vastgevroren, ga dan niet met brute kracht trekken. Duw met je lichaam tegen de deur bij de stijl, zodat het ijslaagje tussen de rubbers breekt.

Tip 10: Lege accu

Het meest voorkomende probleem met auto’s in de winter betreft de accu. Laat de accu voor de winter even controleren bij je autobedrijf, dat kan een hoop ellende voorkomen. Je kunt er vaak ook terecht voor een complete wintercheck.