100%NL Magazine Parkinson

‘Alleen als we de oorzaak weten, kunnen we deze ziekte in de toekomst voorkomen’

Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld en het treft steeds meer jonge mensen. Het is tot op heden nog ongeneeslijk, chronisch én progressief. Ruim 65.000 Nederlanders leven met de ziekte.

Toekomst

Stichting ParkinsonFonds bestaat op 28 januari 25 jaar. Het is de enige stichting die al 25 jaar zogeheten fundamenteel onderzoek doet. Fundamenteel onderzoek is onderzoek naar de oorzaak van parkinson. “Alleen als we de oorzaak weten, kunnen we de ziekte in de toekomst voorkomen”, zegt directeur Ineke Zaal. Stichting ParkinsonFonds subsidieerde sinds haar oprichting in 1998 al voor 25 miljoen euro aan honderd medisch-wetenschappelijke onderzoeken.

Doorbraken

Door het wetenschappelijk onderzoek naar parkinson van de afgelopen 25 jaar zijn er al verschillende doorbraken en betere behandelingen gerealiseerd. Ook zijn er belangrijke nieuwe inzichten opgedaan, die helpen de mechanismen achter parkinson te snappen. Steeds dichter komen we bij een oplossing om de ziekte in de toekomst te voorkomen.

Onmisbare donateurs

“Alleen dankzij onze donateurs kunnen we deze belangrijke studies realiseren, want wij zijn volledig afhankelijk van fondsenwerving en giften”, zegt Zaal. Het ParkinsonFonds ontvangt namelijk geen subsidie van de overheid. “Ik vind het geweldig wat onze donateurs aan wetenschappelijke expertise en vooruitgang in onderzoek mogelijk maakten, de afgelopen 25 jaar.” 

Hoop op geneesmiddel

De technologische ontwikkelingen bieden steeds meer mogelijkheden. Onderzoekers krijgen hierdoor sneller een schat aan waardevolle kennis. Zaal: “Dat geeft hoop op het vinden van een geneesmiddel voor parkinson. Zolang parkinson nog niet kan worden gestopt of voorkomen, blijft het ParkinsonFonds zich inzetten om de beste fundamentele studies te financieren.”

www.parkinsonfonds.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ParkinsonFonds