BEWEZEN: Nieuwe ouders hebben wel zes jaar slaapgebrek!

BEWEZEN: Nieuwe ouders hebben wel zes jaar slaapgebrek!

Dat het ouderschap gepaard gaat met korte nachten en vermoeidheid, dat wisten we. Maar dat nieuwe ouders daar zo lang last van hebben...

Onderzoek

Uit een onderzoek van de University of Warwick is gebleken dat het slaapgebrek van nieuwe ouders niet zes maanden, maar wel zes jaar lang kan duren. Zit je nu dus nog in de babyfase, dan heb je nog een lange rit voor de boeg, helaas. Bij dit onderzoek werd gekeken naar de slaapkwaliteit van deelnemers over een periode van 7 jaar. Deze slaapkwaliteit konden zij beoordelen op een schaal van 0 tot 10 voor de hoeveelheid slaap die zij kregen doordeweeks en in het weekend.

Kwaliteit van slaap

Voor vrouwen was er in het eerste jaar met een eerste baby een daling in slaapkwaliteit van 1,7 punten. In dit eerste jaar verloren vrouwen gemiddeld veertig minuten slaap per nacht vergeleken met voor de zwangerschap. In de eerste drie maanden hadden vrouwen het ‘t zwaarst: toen verloren ze namelijk gemiddeld een uur slaap per nacht. Voor mannen waren deze hoeveelheden vergelijkbaar, maar wel iets minder groot. Vaders gaven in de eerste drie maanden met hun baby een slaaptekort van gemiddeld 13 minuten aan.

Slaaptekort

Opvallend genoeg zagen de wetenschappers dat het eerste kind de meeste impact heeft op het slaapgebrek van beide ouders. Bij een tweede of derde is het slaaptekort iets minder erg. Gemiddeld slapen ouders dan 25 minuten korter dan in hun kinderloze periode. En als we de wetenschappers mogen geloven is het na vier tot zes jaar na de geboorte van het eerste kind dan eindelijk gedaan met het slaaptekort.

 

Bron: The Guardian, zwangerenportaal, oudersvannu. Beeld: ISTOCK