100%NL Magazine carnavalsfeesten

Dit zijn de leukste carnavalsfeesten van 2023!

Het is bijna februari, en dat betekent dat carnaval er weer aan komt. En na de afgelopen coronajaren zal het feest nu voor het eerst weer écht in volle glorie losbarsten! Weet jij nog niet in welke stad je feest gaat vieren? Voor jou zetten we de leukste carnavalsfeesten op een rij. En waar je ook gaat: het bier zal overal rijkelijk vloeien en de carnavalskrakers ontbreken uiteraard ook nergens.

Eindhoven de gekste!

‘Eindhoven de gekste!’ heb je vast wel eens gehoord. Ook tijdens carnaval is Eindhoven zeker een stad waar het feest niet te missen is. Alleen bedenk je wel: het is dan even ‘Lampegat de gekste!’ natuurlijk. Naast een biertje drinken in kroegjes in de binnenstad, kun je ook in feesttenten terecht op de Markt en op het Wilhelminaplein.

Naast alle feesten in de stad zijn er op 18 februari ‘s middags twee optochten. Zowel een jeugdoptocht als een editie voor volwassenen trekt dan door de Lampegatse straten. Een leuke activiteit als je met je kinderen carnaval wilt beleven.

Oeteldonk

In Oeteldonk wordt carnaval gevierd met ontzettend veel tradities. En voor degenen die niet al te goed zijn in carnavalsnamen van steden: voor dit feest reis je af naar Den Bosch. In Oeteldonk gaat het allemaal net even anders.

Dat de stad bol staat van gebruiken, blijkt al uit de Intocht van Prins Amadeiro (waar in andere steden Prins Carnaval met de scepter zwaait). Deze vindt plaats op carnavalszondag om stipt 11.11 uur. De reden hiervoor: 11 is het gekkengetal. Zo wordt ook op de elfde van de elfde (11 november) het carnavalsseizoen ingeluid in allerlei plaatsen beneden de rivieren.

Mestreech

Ook in Limburg wordt carnaval niet overgeslagen. In Maastricht (tijdens carnaval Mestreech) is er op carnavalszondag een optocht, genaamd ‘Boonte Störrem’.

Tijdens de hele carnavalsperiode kleurt de stad rood, geel en groen. Wil je dus niet opvallen tussen de lokale bevolking? Trek dan als een heuse Mestreechter de kleuren aan in plaats van een gekke carnavalskleding. Denk bijvoorbeeld aan een gebreide sjaal in de driekleur.

De stad heeft overigens een app ontwikkeld om als buitenstaander alvast in carnavalssferen te komen: Demasqué Maastricht. De app leidt je via een route door de stad langs allerlei quizvragen. Zo leer je Maastricht en haar ‘Vastelaovond’ alvast kennen op een leerzame en leuke manier!