Dry January: dit gebeurt er als je een maand stopt met drinken!
Delen

Dry January: dit gebeurt er als je een maand stopt met drinken!

Heb jij na de feestdagen ook helemaal genoeg van al het drank? Lees hier de voordelen van een maand zonder alcohol.

Dry January

Dry January is er voor iedereen die de uitdaging wil aangaan om een maand alcoholvrij te zijn. Iedereen kan meedoen. Of je nou één keer per jaar of regelmatig alcohol drinkt. Het zal voor degene die wel van een borreltje houden niet makkelijk zijn, maar het is zeker de moeite waard om een keer te proberen.

De voordelen

Als je een maand geen alcohol drinkt kun je de volgende voordelen ervaren:

1. Je huid gaat stralen

Alcohol droogt je lichaam uit. Dit zie je aan de huid: die wordt doffer. Als je een paar dagen sober bent zul je al snel merken dat bepaalde droge plekjes herstellen en je huid egaler wordt.

2. Je slaapt beter

Hoewel je na een alcoholische versnapering misschien sneller in slaap valt, wordt de kwaliteit van je slaap er niet beter op. Je slaap onrustiger met een drankje op omdat alcohol je REM-slaap verstoort, met als gevolg dat je minder uitgerust wakker wordt.

3. Je valt af

In alcohol zitten veel calorieën. Ook eten mensen tijdens of de dag na het drinken vaak vet en zout. Veel mensen die stoppen met drinken raken al gauw wat kilo’s kwijt.

4. Beter humeur

Je humeur wordt beduidend beter. Dit komt doordat alcohol invloed heeft op de afgifte van een aantal feelgood-neurotransmitters, zoals serotonine. In het kort: door alcohol neem de afgifte af en daardoor voel je je minder fijn in je vel. Alcohol heeft een negatief effect op depressies en kan het zelfs veroorzaken.

5. Sporten met vooruitgang

Alcohol maakt opbouw van spieren moeilijker. En het zorgt ervoor dat je lichaam na het sport minder goed bijkomt. Als je niet drinkt gaat de opbouw van spieren en uithoudingsvermogen gemakkelijker en sneller.

6. Meer vitamines en mineralen

Alcohol remt de opname van bepaalde vitamines en mineralen. Je lichaam is hard bezig met het verwerken van je drankje, dat de rest van je eten minder aandacht krijgt. Met andere woorden, alle moeite die je verder doet om gezond te eten, wordt weer gedeeltelijk teniet gedaan.

7. Bespaar geld

Alcohol drinken kost geld. Als je niet meer drinkt, houd je dat geld over. Heb je al eens uitgerekend hoeveel je wekelijks uitgeeft aan drank? Zet dit bedrag apart en koop na een tijdje iets leuks voor jezelf.

Bron: Womenshealth, Alcoholinfo. Beeld: ISTOCK

Delen