Moeders over hun nachtrust
Veel jonge moeders praten over dezelfde dingen. Naast hun nieuwe wondertje, praten ze ook graag over hun nachtrust. Of liever gezegd: het ontbreken ervan. Hun chronisch slaapgebrek door gebroken nachten, hongerige huilbaby’s of co-sleepende kids. Kek Mama heeft een enquête laten invullen over het slaapgedrag van vrouwen sinds hun moederschap.
Gebroken nachten
Maar liefst 566 moeders met kinderen tot twaalf jaar vulden de enquête in en gaven bijna unaniem aan dat ze ’s nachts véél minder uren pakken nu ze een of meerdere kinderen hebben. Maar liefst 68% van hen vindt het heel normaal dat ze als moeder van jonge kinderen kampt met chronisch slaapgebrek. Ze bekijken het zoals het hele ouderschap: als een fase. De helse gebroken nachten, de tienduizend smoesjes, de boze dromen of het nachtelijke slokje melk; het gaat weer voorbij. Fleur (36), moeder van drie kinderen onder de vijf jaar, kan goed relativeren: “Dat slaaptekort, moeilijk in slaap komen en vroeg wakker worden, neem ik voor lief. Nu zijn de meisjes nog klein en afhankelijk van ons voor hun knuffels en warmte. Tegen mijn man zeg ik ook altijd als hij met de baby op zijn arm loopt en ik midden in de nacht bekers warme melk opwarm: er komen betere tijden aan. Straks zijn ze puber en dan zijn de rollen omgedraaid. Dan zijn ze hun bed niet uit te rammen en willen ze alleen maar uitslapen.
Feitjes
Uit de enquete zijn er veel feitjes gekomen:
-Vier op de tien vrouwen geeft haar nachtrust een onvoldoende. Gemiddeld slaapt ze zo’n 6 à 7 uur, terwijl ze 8 à 9 uur zou willen slapen
-De strijd om wie van de partners z’n slaap opoffert is bij het merendeel nogal een dingetje. 59% van de vrouwen gaat er áltijd uit als een kind huilt of honger heeft. Het overgrote deel hiervan zegt daar regelmatig woorden over te hebben.
-37% overlegt niet over wie er die nacht verantwoordelijk is voor de kinderen.
–7% van de mannen gaat elke nacht z’n bed uit, tegenover 59% van de vrouwen
So far de emancipatie dus, maar ook:
-72% geeft aan dat het hun seksleven negatief beïnvloedt. Niet alleen vanwege gebroken nachten, maar ook wegens kinderen die regelmatig op de slaapkamer bivakkeren. Niet echt libido verhogend.