SCHOKKEND: Één op de vier kinderen ontbijt niet of nauwelijks vanwege armoede

SCHOKKEND: Één op de vier kinderen ontbijt niet of nauwelijks vanwege armoede

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom is het noodzakelijk dat ieder kind zijn of haar dag daarmee begint. Helaas moeten één op de vier kinderen de dag starten zonder ontbijt... En deze cijfers lopen alleen maar op.

Armoede

Met de stijgende energieprijzen die door het dak schieten wordt het voor steeds meer mensen moeilijk om iedere maand rond te komen. Waar sommigen een vakantie of avondje uit eten moeten schrappen, is het voor andere gezinnen moeilijk om iedere dag weer een ontbijt, lunch en/of diner op tafel te krijgen. Dat laatste is steeds meer zichtbaar, want uit onderzoek blijkt dat één op de vier kinderen in Nederland niet of nauwelijks ontbijt, en deze cijfers lopen alleen maar op. Dit moet veranderen en wel zo snel mogelijk.

Geen ontbijt

Voor een opgroeiend kind is een voedzaam ontbijt essentieel. Door een ontbijt komt niet alleen de spijsvertering op gang, het helpt de kinderen ook met een betere concentratie op school. Doordat het voor steeds meer gezinnen moeilijker gaat worden om het hele gezin te blijven voorzien van gezonde voeding, gaan er steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school. Er moet dus dringend hulp komen.

Dankzij een subsidie van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kan aan 500 scholen, 4 maanden lang, gratis ontbijt of lunch aangeboden worden. Dit wordt per direct geregeld en loopt t/m 31 januari 2023. Een hele grote stap in de juiste richting.

Scholen die in aanmerking willen komen voor certificering om met hulp van het Jeugdeducatiefonds gezinnen te ondersteunen bij ontbijt of lunch kunnen zich per mail aanmelden. Voor meer informatie en aanmelding ga je naar de website van het Jeugdeducatiefonds.

Boterhammenbar

De scholen die deze hulp ontvangen hebben een ander plan van aanpak, maar het doel en streven is overal hetzelfde. Zo wil de ene school een gevulde broodtrommel aan iedere leerling meegeven, hen samen laten eten en eventueel een nieuwe trommel vullen voor de ochtend daarna. Er zijn ook scholen die ‘s ochtends ter plaatse broodjes gaan beleggen en tegelijkertijd vers fruit gaan uitdelen. Sommige scholen denken aan een ontbijtmand, gevuld met broodjes, fruit, drankjes en verschillende soorten beleg. Iets waar alle kinderen iets aan hebben en waar voor iedereen iets lekkers tussen zit. Veel scholen willen dit toegankelijk maken voor alle leerlingen, waarbij armoede of geen armoede niet veel uitmaakt. Wanneer zo’n 500 scholen hier aan mee zullen werken, wordt een probleem als geen ontbijt of lunch voor de aankomende maanden alvast verholpen. En alle beetjes helpen natuurlijk.

Heb jij interesse in het concept ‘Boterhammenbar’ en ontvang je graag wat meer informatie? Dat vind je hier. Of wil jij het Jeugdeducatiefonds op een andere manier steunen en jouw steentje bijdragen? Dat doe je hier.

Bron en Beeld: In samenwerking met Jeugdeducatiefonds