100%NL Magazine kat kitten

Het is bewezen: katten verbeteren je levenskwaliteit

Vorige week vertelden wij jullie al dat het hebben van een hond een grotere kans geeft op een langer leven. Maar het blijkt dus dat katten een positieve invloed hebben op jouw levenskwaliteit. Stiekem wisten wij kattenbaasjes dat natuurlijk allang, maar nu is het bevestigd!

Het onderzoek is uitgevoerd door bijzonder hoogleraar Antrozoölogie Marie-José Enders van de Open Universiteit in Heerlen. “Door een kat in huis te nemen, kan je kwaliteit van leven positief beïnvloeden. Het is een maatje, iemand die je kan vertrouwen, je hebt aanspraak, je voelt je veiliger omdat er een ander vertrouwd levend wezen in je huis is, je hebt iets om voor te zorgen en het geeft je een doel in het leven.”

Nou zou je denken: dat doen honden ook, maar volgens Marie-José zijn zij minder makkelijk in onderhoud. “Katten hoef je niet uit te laten, brengen minder viezigheid met zich mee en zijn makkelijker te onderhouden”, aldus de onderzoekster. Daarnaast zijn katten ook voor oudere mensen gemakkelijker om in huis te nemen.

Minder eenzaam en gelukkiger!

Het blijkt dat mensen zich met een huisdier minder snel eenzaam voelen en zich daarnaast ook gelukkiger voelen! Bewoners van een verzorgingstehuis blijken minder zorg en medicatie nodig te hebben wanneer er een huisdier in de instelling gehouden mag worden.

Je zou denken: ik neem mijn kat overal naartoe, maar helaas gaat die vlieger niet op! Een kat op kantoor zou Elmers namelijk weer niet aanraden, omdat dit niet prettig is voor het dier. Al zou het wel heel goed voor de werkprestaties zijn, omdat het aaien van een kat zorgt dat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt, waardoor je je ontspannen voelt, en dat is dan weer goed voor de werkprestaties.

Ook in de opvoeding kan het hebben van een kat goed zijn voor de ontwikkeling van de kinderen. Omdat zij zorgen voor het beestje en hiermee rekening moeten houden is dit goed voor de ontwikkeling van hun empatisch vermogen.

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock