Heel Nederland massaal aan het koken met Lucia's recepten: 'Uit de hand gelopen hobby'
Delen

Heel Nederland massaal aan het koken met Lucia’s recepten: ‘Uit de hand gelopen hobby’

Hoe groeide een 23-jarige meid die niet wist hoe ze champignons moest snijden uit tot een kook-sensatie op social media? Het overkwam Lucia Veerman.

Lucia Veerman

Miljuschka Witzenhausen move over! De Volendamse Lucia Veerman is nog maar 23 jaar oud maar belooft de nieuwe kooksensatie van Nederland te worden. Met haar account Food Places bereikt ze wekelijks duizenden mensen, restaurants maken allemaal haar recepten, ze is te horen op de landelijke radio én het lukte haar zelfs om lege schappen te veroorzaken in de Albert Heijn. Lucia: ‘Het is echt een uit de hand gelopen hobby, maar ik geniet er met volle teugen van.’

Food Places

Food Places groeit snel en steeds meer Nederlanders weten de recepten van Lucia te vinden. En dat terwijl ze twee jaar geleden niet wist hoe ze een champignon moest snijden. Waar komt die liefde voor eten dan toch vandaan? ‘Voorheen ging ik wekelijks uiteten en daarnaast ben ik ook regelmatig in het buitenland te vinden. Voor mij is een vakantie geslaagd als ik kan eten bij goede restaurants. Van tevoren struin ik dan het hele internet af op zoek naar dat ene perfecte restaurant. Ik ben zo’n typische meid die van ieder bord een foto maakt en ik vond het leuk om dat te delen op social media. Om die reden begon ik toen het Instagramaccount van Food Places.’

Wat voor Lucia begon als een leuke hobby groeide al snel uit naar iets groters en voor ze het wist bleven de volgers op haar Instagramaccount groeien. ‘Toen het coronavirus uitbrak en de wereld in feite op slot ging had ik geen content meer om te delen, dus werd ik genoodzaakt om zelf aan de bak te gaan. Ik besloot om een cheesecake van Chickslovefood te maken. Ondanks dat hij verre van perfect was, was ik er wel trots op. Mijn eerste zelfgemaakte baksel! Ik merkte dat ik er ontzettend veel plezier in had en begon steeds meer te bakken. Naast bakken ging ik ook koken en na een tijdje besloot ik om mijn eigen recepten te bedenken. Doordat ik van alles probeerde met verschillende ingrediënten ontstonden zo de gekste pasta’s. Vanaf dat moment begon ik mijn eigen creaties te delen. Nooit had ik verwacht dat mensen massaal mijn recepten zouden namaken, laat staan dat het zou uitgroeien tot zo’n succes. Nog steeds zie ik iedere dag de volgers van mijn Instagramaccount groeien en nog steeds maak ik daar iedere dag een vreugdedansje om. 😉 ‘

‘Ik doe ook maar wat’

Als je Lucia zo hoort praten zou je haast denken dat haar liefde voor eten haar met de paplepel is ingegoten, maar niets is minder waar. ‘Ik heb alles in de afgelopen twee jaar mezelf aangeleerd. Ik kon écht geen ei koken en van een biefstuk bakken kreeg ik spontaan vlekken in mijn nek. Dat was alleen voor ‘grote mensen’. Ik lieg niet als ik vertel dat als een vriendin mij vroeg de champignons te snijden ik niet wist waar ik moest beginnen. Tegenwoordig hoor ik mensen dagelijks zeggen: Ik wil ook zo goed kunnen koken zoals jij’. Ik denk dan alleen maar: ik kon twee jaar geleden nog niet eens een ei koken en ik doe ook maar wat. Iedereen kan het!’

Aan Lucia de taak om haar volgers te blijven verrassen met de leukste recepten. Zo probeert ze niet alleen op haar Instagramaccount per week 3 nieuwe recepten te delen, maar maakt ze ook voor de lokale krant recepten en weten restaurants op de dijk in Volendam haar inmiddels ook te vinden. Gelukkig voor Lucia heeft ze aan inspiratie geen gebrek. ‘Doordat ik vaak restaurants in Nederland of in het buitenland bezoek, veel nieuwe smaken ontdek en vaak iets probeer dat ik niet ken, kom ik op nieuwe ideeën voor mijn eigen recepten. Daarnaast is Pinterest mijn grootste vriend!’

Maar het blijft niet alleen bij het bedenken en het maken van recepten, het oog wil natuurlijk ook wat. Lucia blijkt over nog meer talenten te beschikken want inmiddels kan ze ook zo aan de slag als foodfotograaf. ‘Ik heb van alles gekocht om thuis mooie foto’s van mijn gerechten te maken. Oefening baart kunst en ik moet zeggen dat ik altijd heel erg tevreden ben over het eindresultaat. Met een wit zeil en een lamp voor wat extra licht kom je een heel eind. Ook fleur ik mijn gerechten vaak op met gekleurde bloemetjes. Dagelijks vragen mensen mij waar ik die bloemetjes koop. Mijn antwoord? Gewoon uit de tuin van mijn moeder!’

Waar haalt ze de tijd vandaan?

Waar Lucia’s grote voorbeeld Miljuschka een groot team om zich heen heeft en zich volledig stort op het eten is dat in Lucia’s geval wel even anders. ‘Mensen denken dat ik alleen maar bezig ben met mijn account Food Places, maar weten vaak niet dat ik een kantoorbaan heb van 5 dagen. Normaal gesproken maakte ik de recepten allemaal na mijn werk, maar nu het ’s avonds vroeg donker is en ik met daglicht moet fotograferen, bereid ik het ’s ochtends voor en maak ik het snel in mijn pauze. Ik ben iedere middag weer blij als het is gelukt en het gerecht goed op de foto staat. Het is een druk bestaan maar ik heb er zoveel plezier in dat het me het allemaal waard is. En natuurlijk, het is mijn grote droom om hier mijn dagelijks beroep van te maken!’

Toekomstvisie

‘Ik had nooit durven dromen dat Food Places zou uitgroeien tot wat het nu is, maar nu we toch zo lekker bezig zijn…haha! Het lijkt me geweldig als Food Places nog groter zou groeien en dat iedereen ooit een keer kan zeggen een recept van Food Places te hebben gemaakt. Eerst werden mijn recepten nog gemaakt door alleen Volendammers, maar ik merk nu dat ze mijn recepten ook buiten het dorp weten te vinden. Ik hoop natuurlijk ook dat dat door blijft zetten, zodat iedereen uit het hele land mijn lekkere gerechten kan proeven. Ik kan niet wachten!’

Maar daar houdt het nog niet op voor Lucia, haar ultieme droom? Een eigen kookboek. ‘Dat wil ik al zo lang! De foto’s voor het boek zou ik dan het liefste schieten in Rome, een stad waar mijn hart ligt. Ondanks dat ik er al een paar keer ben geweest kan ik daar naartoe blijven gaan. Het blijft mooi!’

Het perfecte gerecht

Een etentje is al snel geslaagd met lekker eten en goed gezelschap. ‘Als ik kook voor mensen -wat ik overigens niet vaak doe- en ze vragen daarna het recept, dan is het voor mij écht geslaagd. Dat is voor mij een teken dat ze het echt lekker vonden. Vaak delen ze daarna het eten op social media wat voor mij dan natuurlijk extra leuk is omdat ik dat dan ook weer kan delen op mijn pagina.’

Met zo’n groot bereik op social media weten veel mensen Lucia te vinden, ook vanuit Volendam. Lucia wordt dan ook meerdere malen per week gevraagd om voor grote groepen te koken, maar dat doet ze niet. ‘Nee, dat vind ik veel te spannend. Ik geef mensen wel graag tips over wat ze zouden kunnen koken. Ik moet zeggen dat de gerechten steeds beter worden en ik steeds meer nieuws ga ontdekken. Voor nu ben ik het meest trots op mijn rijst met romige champignonsaus en biefstukreepjes, óf mijn ragu van eend in ketjapsaus, óf mijn Toscaanse kip. Deze gerechten vond ik allemaal zó lekker. Daarom hoop ik echt dat nog veel meer mensen dit na zullen maken. Ik gun iedereen die 10 minuten geluk in z’n mond en maag.’

Tips voor het kerstdiner

En nu we toch met zo’n dolenthousiaste foodie praten kunnen we het natuurlijk niet laten om Lucia’s tips voor het kerstdiner te vragen. ‘Van mij voor jullie 3 tips! Ten eerste zou ik iedereen aanraden om het eten voor te bereiden tot hoever het kan. Vroeger heb ik zelf veel de fout gemaakt om onvoorbereid een diner te maken wat er uiteindelijk voor zorgde dat mijn gezelschap een geweldige avond had met lekker eten, maar waarbij ik de hele tijd in de keuken stond en niets van de gezelligheid meepikte. Daarnaast brengt een gezellige gedekte tafel ook een hoop sfeer met zich mee. Met kaarsjes en versiering maak je het diner gelijk een stuk gezelliger. En dan de belangrijkste tip: GENIET! Geniet van elkaar, van de gezelligheid én natuurlijk van al het lekkere eten.’

Ben jij op zoek naar een geweldig recept en kan je niet wachten om de keuken in te gaan? Ga dan snel naar de website van Food Places voor meer inspiratie!

Delen