Wetenschap: Mensen die tegen zichzelf praten zijn intelligent!

Wetenschap: Mensen die tegen zichzelf praten zijn intelligent!

Ben jij ook op het werk voortdurend tegen jezelf aan het praten? Stop daar dan niet mee, want dit blijkt een teken van intelligentie te zijn en wel om onderstaande redenen.

Het activeert je hersenen

Psychologen Daniel Swigley en Gary Lupya hebben onderzoek gedaan naar mensen die in zichzelf praten. Daaruit ontdekte zij dat de hersenen effectiever werken wanneer je dingen hardop uitspreekt. Ben je bijvoorbeeld iets kwijt? Dan helpt het om het voorwerp hardop te benomen, want zo worden de visuele eigenschappen in je hersenen geactiveerd, waardoor jij jouw verloren item sneller vindt.

Prikkeling van geheugen

Wanneer we iets kwijt zijn, kunnen we ons simpelweg niet herinneren waar we het hebben neergegooid. Als je bewust bezig bent om iets weg te leggen en dit ook hardop uitspreekt, dan maakt je geheugen een notitie en vergeet je het minder snel.

Betere focus

Door tegen jezelf te praten schiet je concentratie omhoog en blijf je bovendien een stuk rustiger. Zie je de bomen even niet meer door het bos, spreek dan rustig alles uit waardoor je het begrijpelijker en logischer maakt voor jezelf.

Problemen oplossen

Wanneer je in de problemen zit helpt het om dit hardop uit te spreken. Zo analyseer je de problemen beter en kom jij sneller tot een oplossing.

Motiveer jezelf

Wanneer je een presentatie moet geven helpt het om deze eerst hardop te oefenen. Zo krijg je door hoe je bepaalde dingen het beste kunt uitspreken en kun je van je foutjes nog leren. Wanneer je dit toch doet, doe het dan voor de spiegel en geef jezelf af en toe een complimentje. Dit komt je eigenwaarde en zelfvertrouwen ten goede.

Bron: Tipsenweetjes l Beeld: iStock