100%NL Magazine Onweer
Zie ook:
Delen

WETEN: Onweer op komst? Déze voedingsmiddelen zet je dan liever in de koelkast

Een volkswijsheid luidt: Wanneer er onweer in de lucht hangt, zouden bepaalde voedingsmiddelen in een mum van tijd bederven. Maar klopt deze wijsheid wel? En om welke voedingsmiddelen zou dit dan gaan?

Onweer

Onweer ontstaat door wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. In onweerswolken stromen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht vlak langs elkaar met snelheden van maximaal honderd kilometer per uur. Met die stromingen worden ook elektrisch geladen deeltjes meegevoerd, waardoor de wolk wordt opgeladen. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen de wolk en andere wolken of tussen de wolk en de aarde. Dit leidt tot bliksem en donder. We weten allemaal dat het dan uitkijken geblazen is. Ga niet onder bomen staan of over open velden lopen. Maar heeft onweer ook effect op je eten? Kan het bederven? Wordt je soep zuur van donder en bliksem?

Wijsheid

Een oude volkswijsheid beweert dat bepaalde voedingsmiddelen bederven wanneer het onweert. Het zou gaan om zuivel en andere dierlijke producten. Een verklaring hiervoor zou zijn dat wanneer er onweer op komst is, de luchtdruk verandert en er veel elektroden in de lucht zijn. Deze combinatie zou de oorzaak zijn van het bederven van bepaalde voedingsmiddelen. Je zou daarom zuivel en andere dierlijke producten beter in je koelkast kunnen leggen wanneer het onweert. Je pannetje soep zou gaan gisten en zuur worden.

Hondsdagen

Volgens Harry Geurts van het KNMI is de volkswijsheid vroeger ontstaan tijdens de zogenaamde ‘hondsdagen’. Hiermee wordt de periode tussen half juli en half augustus aangeduid. In deze weken is het in Nederland over het algemeen het warmst en is de luchtvochtigheid hoger. En laten dat nou ideale omstandigheden voor bacteriën zijn om snel te groeien. “De mythe is ontstaan in de tijd dat we nog geen koelkasten hadden. Tijdens de hondsperiode was de kans op onweer groter en door de hoge temperatuur en de luchtvochtigheid bedierf het eten ook sneller. Zo is de vermeende link tussen onweer en bijvoorbeeld zure melk ontstaan. Volgens voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer is die zure en schuimende soep te verklaren doordat soep, dat een paar dagen oud is, een beetje kan gaan gisten. Door de luchtdrukverlaging tijdens een onweersbui kunnen er koolzuurbelletjes ontstaan. “Maar dan gebeurt er nog niks. Je gaat er niet aan dood.”

Bacteriën

Het afkoelen van soep of welk ander gerecht ook is dus belangrijk, en onweer kan er wel voor zorgen dat dat een stuk lastiger gaat. Soep kan dus niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven.

Bij onweersbuien in juli in augustus is het dus verstandig om voorzichtig om te gaan met voedingsmiddelen die snel kunnen bederven, maar buiten deze maanden om hoef je je geen zorgen te maken om voedingsmiddelen die zouden bederven tijdens onweer.

Delen