Dít is de reden waarom we de radio zachter zetten als we parkeren

Dít is de reden waarom we de radio zachter zetten als we parkeren

Iedereen herkent het wel: je moet in een klein, krap vak inparkeren en je zet de radio zachter of helemaal uit. Dit blijkt heel normaal te zijn.

Autorijden en parkeren

Iedereen heeft er dagelijks mee te maken: autorijden, parkeren, de weg zoeken en de net iets te krappe parkeerplekken. Die laatste twee zijn meestal verbonden met de radio en dat herken je misschien zelf ook wel, want wanneer je de auto parkeert of de weg niet kunt vinden, zet je meestal de radio zachter. Je krijgt het gevoel dat je de auto dan makkelijk kunt parkeren en dat je de weg sneller zult vinden. Dit blijkt niks geks te zijn.

Multitasken

Veel mensen denken dat zij kunnen multitasken en dit dagelijks doen, maar dit blijkt feitelijk helemaal niet te kunnen. TopGear meldt op basis van informatie van de Amerikaanse website Howstuffworks dat ons brein super snel van taak naar taak schakelt, maar dat dit niets met multitasken te maken heeft. Tussen het overschakelen van aandachtspunten gaan fracties van een seconde verloren en dit kan betekenen dat jij net het straatnaambord niet ziet waar je naar op zoek bent, of dat het inparkeren net niet goed lukt.

Taken

Één of twee taken is voor de hersenen geen probleem, maar hoe meer taken erbij zullen komen, hoe minder effectief de hersenen zullen werken. Hierdoor ontstaan fouten. Wanneer je de weg niet kunt vinden of de auto probeert te parkeren, zijn de hersenen volop bezig met het uitvoeren van die ene taak. Hierdoor luister je niet naar de andere passagiers en richt je je volledig op het parkeren of de weg zoeken. Om die reden zet je de radio dus ook zachter wanneer je in een drukke stad rijdt, een specifiek adres zoekt, het weer slecht is of wanneer je de auto parkeert. Hiervoor heb je meer concentratie nodig en door de radio zachter of uit te zetten, hoeven de hersenen die taak alvast niet te verwerken. Hierdoor heb je meer concentratie en aandacht voor het belangrijke waar je mee bezig bent.

Bron: AD, TopGear, Beeld: Istock