slaap artikel banner
Delen

Wat is beter: met een pyjama of naakt slapen?

Een eeuwenoude vraag die steeds terugkomt: Met een pyjama of naakt slapen? Wij geven het antwoord.

Voordelen van naakt slapen

Of je het liefst met of zonder pyjama slaapt, heeft vooral te maken met je persoonlijke voorkeuren. Toch zijn de meeste (slaap)experts wel voorstander van naakt slapen! Wij zetten de voordelen op een rijtje.

Je valt sneller in slaap

Je lichaamstemperatuur is de sleutel voor een goede nachtrust. Wanneer je lichaam een beetje afkoelt, weet het dat het tijd is om te slapen. Naakt slapen laat je lichaamstemperatuur sneller dalen, waardoor je dus sneller in slaap valt.

Je slaapt beter -> vermindering stress en angst

Doordat je lichaam goed af kan koelen, slaap je ook beter. De ideale temperatuur voor je slaapkamer ligt tussen de 15 en 19 graden Celsius. Dat is best koud, dus laat gerust een raampje open ‘s nachts.

Voor vrouwen: Het bevordert je vaginale gezondheid

Naakt slapen is een geweldige manier om je vaginale gezondheid te verbeteren én schimmelinfectie te voorkomen. Nauwsluitend en zweterig ondergoed vergroot het risico op infecties, omdat gist groeit op warme, vochtige plekken. Het is gezond om ‘s nachts alles lekker te laten luchten.

Voor mannen: Het verhoogt de mannelijke vruchtbaarheid

Onderzoek naar de vruchtbaarheid van mannen suggereert dat mannen beter naakt kunnen slapen. Overdag dragen zij nauwsluitend ondergoed, maar er is blijkbaar een verband tussen dit soort ondergoed en een lager aantal zaadcellen. Net als bij vrouwen geldt voor mannen: laat ‘s nachts alles lekker luchten.

Dit waren enkele voorbeelden van de voordelen van naakt slapen. Toch is zo nu en dan een pyjama aan ook niet verkeerd.

Of toch met pyjama aan het bed in?

Als de kerntemperatuur van ons lichaam op zijn laagst is, kun je wakker worden als je niet warm genoeg bent’, vertelt slaapexpert Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam. ‘Vooral onze handen en voeten moeten warm blijven.’ Iedereen die weleens met zijn armen boven de dekens slaapt, kent het gevoel van een ijzige arm bij het wakker worden. In zulke gevallen is een pyjama juist weer handig.

Kortom: het hangt voornamelijk af van je eigen behoeften en voorkeuren, al gaat er een lichte voorkeur naar naakt (of luchtig) slapen. Luister naar je eigen lichaam.

Bron: Women's Health, Quest. Beeld: ISTOCK.

Delen