BN'ers

Aaf's Suske en Wiske!

Speciaal voor SOS Kinderdorpen zette Standaard Uitgevers een eenmalig stripproject op. Zes bekende Nederlanders debuteren hiervoor met hun eigen Suske en Wiske album, die ze speciaal schreven voor SOS Kinderdorpen.

Vanaf vandaag ligt de Suske en Wiske van Aaf Brandt Corstius in de winkels.

Wat was je inspiratie voor jouw stripverhaal?

Ik wilde heel graag iets doen met tijdreizen, omdat dat voor mij het eerste is waar ik aan denk bij Suske en Wiske. En ik wilde iets met Schanulleke, omdat ik het altijd grappig vind dat zij zo zwijgend aanwezig is in elk verhaal. 

Wat was de grootste uitdaging tijdens het maken van jouw verhaal?

Het schrijven over tijdreizen was veel moeilijker dan ik dacht! Ik wilde allerlei dingen met tijdmachines doen, maar dan raak je ernstig in de war. Tijdreizen is niet eenvoudig. Wie is waar in de tijd, en hoe komen ze weer terug? Er moest nog een echte strip/tijdreisexpert aan te pas komen om mijn verhaal kloppend te maken. Strips moeten natuurlijk ook kloppen. 

Met welk figuur in jouw strip heb je het meest en waarom?

Ik ben toch wel erg dol op Jerommeke, vanwege zijn eigen taal. Maar ik heb de uitstraling van Schanulleke ook altijd vrij komisch gevonden, vandaar dat ik haar een grote rol gaf in mijn eigen Suske en Wiske.

Hoe heb  je samengewerkt met de tekenaar?

Heel prettig. Ik heb een keer met Gerard afgesproken om over het verhaal te praten, en daarna zijn we ieder aan het werk gegaan. Hij weet veel meer van stripverhalen dan ik, dus soms zag hij dingen die niet klopten, vooral met het tijdreizen. Wat het leukste was, was om de schetsen al te krijgen met mijn teksten erin. Zo kwamen ze ineens tot leven. In die zin deed het me ineens denken aan het schrijven van toneelstukken. Die gaan ook pas leven als anderen met je tekst aan de haal gaan.


De Suske en Wiske van Aaf Brandt Corstius is vanaf vandaag verkrijgbaar. De opbrengst van dit stripproject gaat bijna volledig naar SOS Kinderdorpen. Deze organisatie zorgt er in 134 landen wereldwijd voor dat kinderen zonder ouders of veilig thuis weer in een familie kunnen opgroeien.


Gewoon het leukste blad van Nederland