Algemeen

Ahá, dus daarom kussen we onder de maretak!

In bijna elke kerstfilm komt het wel voor. Twee mensen die elkaar een beetje ontlopen (terwijl ze stiekem verliefd zijn) staan plots toevallig samen onder de maretak. En dan moeten ze natuurlijk wel zoenen! Maar… waarom is dat dan eigenlijk zo? Wij zochten het voor je uit!

Eigenlijk klinkt het natuurlijk best als een slechte smoes. ‘Ja, we staan onder een takje met wat groen er aan, dus nu moeten we kussen’. Toch zit er een hele traditie achter. De Kelten en Germanen zagen de maretak namelijk als een heilige plant. Volgens hen zou de maretak vrede brengen en wie onder deze tak stond, zou gelijk alle wapens moeten laten vallen en vrede sluiten.  Eigenlijk is het dus een oorlogstraditie!

In de achttiende eeuw was deze traditie zelfs nog extremer. Wanneer je als vrouw dan onder de maretak stond, was je aan de goden overgeleverd. Een man kon de vrouw dan een vriendschappelijke kus geven. Maar… wanneer de vrouw dan een trouwbelofte vast had, moest hij met haar trouwen!

Ook als je in die tijd niet gezoend of gekust werd als vrouw onder de maretak, was dat best een dingetje. Dat betekende namelijk dat niemand interesse had in jou als vrouw. Ai..

Dan is de traditie van tegenwoordig toch een stuk losser en leuker geworden!


Gewoon het leukste blad van Nederland