Algemeen

Griep of koolmonoxidevergiftiging: zie jij het verschil?

Jaarlijks belandden bijna 200 mensen in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging. Een tiental hiervan overlijdt zelfs. Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een verraderlijk gas. Omdat de symptomen zo op griep lijken, is een koolmonoxidevergiftiging ontzettend lastig te herkennen.

De Nederlandse Brandwonden Stichting zet zich de hele maand februari in om iedereen bewust te maken van de gevaren van koolmonoxidevergiftiging. Wees daarom op je hoede wanneer je een combinatie van meerdere onderstaande klachten ondervindt:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid/overgeven
  • Duizeligheid/flauwvallen
  • Psychische klachten
  • Hartklachten/versnelde hartslag

Voor wie is koolmonoxide gevaarlijk?
Iedereen die in huis een verbrandingstoestel heeft, zoals een open haard, geiser of kachel, loopt kans op een koolmonoxidevergiftiging. Niet alleen kachels of geisers die slecht onderhouden worden, maar ook (het verkeerd aansluiten van) nieuwe cv-installaties geven een risico op CO-vergiftiging.

Hang een koolmonoxidemelder op
Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet, kan alleen een koolmonoxidemelder je leven redden. Zo word je op tijd gealarmeerd, voordat je het bewustzijn verliest. In Nederland heeft slechts 18% een CO-melder in hun woning geplaatst. De Rotterdamse Merel had, net als de meerderheid van de Nederlanders, geen CO-melder toen zij vijf jaar geleden werd getroffen door koolmonoxidevergiftiging. Het werd haar en haar ongeboren baby bijna fataal. Daarom maakt zij zich nu hard voor het belang van CO-melders: “Het bleek dat onze geiser defect was en dat daardoor een veel te hoge hoeveelheid koolmonoxide vrijkwam. Alleen door de extra oplettendheid vanwege mijn zwangerschap, kwamen wij er achter. Anders waren we er nu niet meer geweest! Nu hebben we een CO-melder hangen, de enige manier om je te waarschuwen voor koolmonoxidevergiftiging.”

Denk jij, na alle tips te weten wat je moet doen bij koolmonoxidevergiftiging? Doe dan de test van de Nederlandse Brandwonden Stichting en check jouw kennis over koolmonoxidevergiftiging: http://bit.ly/doe-de-CO-test
Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting.
Gewoon het leukste blad van Nederland