Algemeen

Brechje redde een hoogzwangere verwaarloosde poes

Ieder jaar vangt de Dierenbescherming duizenden jonge katjes op die hulp nodig hebben. Ze worden op de gekste plekken gevonden; in struiken, op hooizolders, op schoolpleinen en zelfs in containers. Deze kittens zijn uiterst kwetsbaar en hebben intensieve zorg nodig. Brechje van Otterdijk is één van de gastgezinnen van de Dierenbescherming die deze zorg kan bieden.

Brechje vangt sinds zes jaar kittens op voor dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven. “Ik collecteerde al jaren voor de Dierenbescherming. Als kind liep ik zelfs mee met mijn moeder,” vertelt ze. “Toen zij als gastouder kleine katjes in huis nam die extra zorg nodig hadden, wilde ik dat ook. Nu heb ik er, naast mijn eigen drie katten, zo’n elf maanden per jaar een aantal kittens bij. Het is veel werk, maar ik krijg er veel mooie momenten voor terug.”

Eerste nestje van 2018

Brechje: “Ik werd gebeld door het asiel in Eindhoven. Er was een hoogzwangere poes binnengebracht, of ik haar wilde opvangen. Nog diezelfde middag heb ik haar opgehaald en mee naar huis genomen. Zes dagen later beviel ze van vier kittens. Helaas zijn de eerste twee binnen enkele dagen overleden.” Naar eigen zeggen wist Brechje meteen dat er iets mis was met ze: “Ze waren heel klein, wilden niet drinken en moederpoes maakte ze niet schoon.” In de anderhalf uur daarna werden Lentil en Lemon geboren. Zij deden het wel meteen goed en zijn inmiddels uitgegroeid tot twee levendige, beweeglijke katjes.

Lees het verhaal van Lemon en Lentil.

Mijn taak zit erop

“Of ik het moeilijk vind om afscheid van de kittens te nemen? Ja en nee,” erkent ze. “Je stelt je er op in, je weet dat ze niet blijven. Wat het ook makkelijker maakt, is dat ik weet waar ze naartoe gaan. Ik ontmoet alle mensen die een kitten of moederpoes willen adopteren. Zodra ze naar hun nieuwe thuis gaan, zit mijn taak erop. Ze gaan een mooi leven tegemoet, en dat is zoals het moet zijn.”

De Dierenbescherming vangt iedere zomer ruim 3.000 kittens op. Om alle kittens de zorg te kunnen bieden, is jouw hulp hard nodig!

 


Gewoon het leukste blad van Nederland