Algemeen

Brandwondenpatiënten dromen van een leven zonder littekens

Geef aan de collectant 9 t/m 15 oktober!

In 1971 ging je nog dood aan ernstige brandwonden. Het kleingeld van de collecte heeft dat veranderd. Brandwondenslachtoffers hebben nu een kans op overleven en dromen van een littekenvrije toekomst. Zoals ook Mariana. 

Mariana (nu 29 jaar) liep als vierjarig meisje ernstige brandwonden op. Haar kleine lichaampje verbrandde voor vijftig procent, met blijvende littekens als gevolg. “Omdat ik in de groei was, en huid van littekens niet meegroeit, ben ik zo’n dertig tot veertig keer geopereerd. Maar nog steeds is mijn bewegingsvrijheid beperkt. Mijn arm kan ik niet helemaal strekken. Vooral vroeger belemmerde dat mij. Dingen die voor andere kinderen vanzelfsprekend waren, zoals mee doen met de gymles, waren voor mij niet altijd mogelijk.” Naast de pijn en de lichamelijke beperkingen hebben littekens ook gevolgen voor het sociale leven van mensen met brandwonden zoals Mariana.

“Mensen staren altijd naar mijn littekens. Je zult mij daarom niet snel zien in een T-shirt met korte mouwtjes. Ik voel mij fijner in kleding met lange mouwen die mijn littekens grotendeels bedekken. Hiermee bescherm ik mijzelf tegen al die kijkende en vragende mensen als ik rustig over straat loop.”

Brandwondenpatiënten zoals Mariana dromen van een littekenvrije toekomst. Daarom investeert de Brandwonden Stichting in onderzoek naar nieuwe behandelmethodes en operatietechnieken. De Brandwonden Stichting ontvangt geen subsidie en is grotendeels afhankelijk van de opbrengst uit de collecte. Geef daarom aan de collectant van 9  t/m 15 oktober.

Lees het hele verhaal van Mariana hier

Beeld: Koos Breukel


Gewoon het leukste blad van Nederland