Wonen & Leven

Onderzocht: een lang weekend vrij zorgt voor extra productiviteit op het werk!

Wie houdt er niet van een lang weekend?! Lekker even uitrusten en je hebt nét wat meer tijd voor dingen die je in het weekend allemaal wilde doen. Nu blijkt het uit onderzoek ook nog eens erg goed voor je te zijn!

Wanneer je een lang weekend achter de rug heb, presteer je namelijk beter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Auckland. Zij onderzochten het onder 240 werknemers, die 6 weken lang 4 dagen per week moesten werken. Ondanks dat zij een dag minder werkten dan normaal, kregen zij wel het salaris van een volle werkweek. 

De korte werkweek in combinatie met het lange weekend had meerdere positieve gevolgen. Christine Brotherton, van het bedrijf waar het onderzoek is gedaan, beweert dat werknemers nuttiger waren in hun vrije tijd en goed nadachten over hoe ze de derde dag vrij wilden besteden, zodat het hun leven kan veranderen. "Sommigen komen na hun weekend terug en zijn ongelooflijk energiek", vertelt Christine. 

Het aantal werknemers dat aangaf een gezonde balans te hebben is door het experiment gestegen van 54% naar 78%. Maar liefst 7% van de werknemers had minder last van stress. De betrokkenheid binnen het team steeg met 20%. Daarbij zorgde het experiment voor een betere sfeer op kantoor. Het was er stiller en er werd harder gewerkt. Waarschijnlijk omdat je door een lang weekend de dagen dat je wél op kantoor bent extra productief moet zijn. Volgens Christine is het enige nadeel dat nog niet iedereen zich dit realiseert.

Bron: Harpers Bazaar


Gewoon het leukste blad van Nederland