Algemeen

OMG! Veel apps luisteren met je mee!

Dit komt voor veel mensen als donderslag bij heldere hemel. Het gaat om meer dan 250 apps uit de Google Play Store en tientallen apps uit de App Store die met je meeluisteren via de microfoon. Ook kinderen worden niet gespaard; een groot deel van de apps betreffen kinderspelletjes.

Apps als Real Bowling Strike, Bunny Jump en Bird Zappers luisteren tijdens het gebruik van de app met je mee. De reden voor dit spionagegedrag van de apps ligt bij de manier van adverteren. De app luistert met je mee en zodra deze een reclamespotje ter gehore krijgt, wordt de advertentie van datzelfde bedrijf getoond in de app. Deze manier van adverteren brengt heel veel geld in het laatje! Dat is waarschijnlijk de reden waarom steeds meer apps met je meeluisteren.

Alphonso is de naam van het bedrijf die deze technologie mogelijk maakt voor veel apps. Volgens de baas van dit bedrijf worden stemmen van gebruikers nooit opgenomen of opgeslagen. Mocht je het toch niet helemaal vertrouwen, dan kun je een aantal dingen doen. Door in Google Play te zoeken op ‘Alphonso software’, kun je de apps vinden die gebruik maken van deze software. Je kunt er dan voor kiezen om deze apps niet te downloaden.

Als je dit te rigoureus vindt, kun je ook gewoon de app de toegang weigeren tot je microfoon. Als je de app installeert, krijg je meestal een melding waarbij de app toegang vraagt tot je foto’s, microfoon, contacten etc. Door te kiezen voor de optie ‘nee’ kan de app geen gebruik maken van de microfoon en je dus niet afluisteren!


Gewoon het leukste blad van Nederland