Algemeen

Fijne Roodharigendag: 6 bijzondere feiten over roodharigen

Alle redheads opgelet: vandaag is het jullie dag! Op 1 september vieren we de Internationale Roodharigendag, de dag waarop iedereen met deze bijzondere haarkleur in het zonnetje wordt gezet. Voor de één is het een onderwerp van flauwe grapjes en voor de ander iets waar ze stikjaloers op zijn, maar een ding staat vast: rood haar is iets unieks. Dit zijn de belangrijkste feiten over gingers en hun haar. 

1. Het grootste percentage redheads komt uit Ierland

Naast de Whisky en kabouters staat Ierland ook bekend om het grote aantal roodharigen dat er woont. Dit is niet alleen een stereotype, want maar liefst 10% van de bevolking is roodharig! Vergelijk dat maar eens met Nederland, waar het gemiddelde rond de 3% ligt. Ook Schotland en Wales doen het goed op de liijst. Het zal misschien wel liggen aan het Engelse klimaat...

2. De Nederlandse provincie met de meeste roodharigen is....

Op internet is een aantal jaar geleden een kaart verschenen met cijfers over roodharigen in Europa. Op deze kaart is duidelijk te zien dat in ons eigen de meeste roodharigen afkomstig zijn uit Zeeland! Hoe dat komt weet niemand, maar ben je roodharig en kom je uit Goes of Vlissingen, dan ben je in ieder geval niet zo erg in de minderheid als in de rest van het land. 

3.In Breda wordt roodharigendag ieder jaar groots gevierd

Deze stad in Brabant wordt ieder jaar op 1 september overspoeld met redheads. Sinds 2005 is de Redhead day een terugkerend evenement. Ook wordt er elk jaar een foto gemaakt. Vorig jaar stonden er maar liefst 1600 roodharigen uit meer dan 80 landen op één foto! 

 

 

4. Roodharigen sterven toch niet uit!

Veel mensen geloven dat er over honderd jaar geen roodharigen meer over zullen zijn, maar gelukkig is dit niet waar! Uiteraard blijven roodharigen zeldzaam, maar echt verdwijnen zullen ze niet. Dat komt doordat ook mensen zonder haar het roodharigen-gen kunnen doorgeven als een van hun ouders rood haar heeft. 

5. Roodharigen hebben gevoeligere tanden

Volgens wetenschappelijk hebben mensen met rood haar vaker last van tanden bij het eten van ijsjes en ander koud eten en drinken. Waar dit door veroorzaakt wordt, is nog niet bekend, maar als je zelf roodharig bent of iemand kent met rood haar: als ze gevoelige tanden hebben, is dat geen toeval!

6. Marilyn Monroe was stiekem ook roodharig

We kennen deze Amerikaanse actrice vooral van als de wulpse blondine met haar omhoogwaaiende jurk. Hoewel ze vaak gezien wordt als een van de beroemdste blondines, was ze eigenlijk een redhead die haar haar blond verfde! Andere beroemde roodharigen uit de geschiedenis zijn Vincent van Gogh, Winston Churchill en George Washington. 

 


Gewoon het leukste blad van Nederland