Algemeen

Samen de eendjes voeren, zo simpel kan het zijn

Nico laat apetrots zijn kamer zien. Een kamer waar een sjaal van Ajax hand in hand gaat met een grote poster van De Kuip. Waar grote voetbalhelden de hoofdrol spelen naast Bassie en Adriaan. Hij is dol op zijn maatje Gertwin. In het leven van Nico, die het Syndroom van Down heeft, maakt Gertwin een groot verschil. Bekijk hier de video van Nico en Gertwin.

Gertwin: “De gezelligheid. Daar doe ik het voor. Ik vind het al leuk om met Nico mee te doen met de dagbesteding van de groep, maar nog bijzonderder vind ik onze één-op-één-momenten. Met z’n tweeën een boodschapje doen of een visje halen bij de visboer, gewoon gezellig met elkaar bezig zijn. Ik krijg er heel veel voor terug. Zijn liefde. Ik ben er voor hém, maar dat doet míj dan weer goed.”

Bassie en Adriaan

“Nico komt vaak bij me thuis. Dan maakt mijn vrouw een kopje soep voor hem en zet mijn zoon een filmpje op van Bassie en Adriaan. Of we kijken samen een voetbalwedstrijd. Dan gaan zijn benen onder zijn kont op de bank en zit hij op zijn gemak te kijken. Het maakt hem niet uit welke wedstrijd het is, hij vindt ze allemaal even spannend. Als ik hem op die bank zie genieten, dan geniet ik ook. De sport bindt ons in eerste instantie, dat was onze match, maar we delen ook andere dingen. Ik krijg net zo’n warm gevoel als ik zie hoe hij de beestjes voert bij de kinderboerderij.”

Simpele dingen

“We gaan geregeld samen op pad, maar voor Nico hoeven we helemaal niet ver weg te gaan om het leuk te hebben. Hij vindt het ook leuk om een stukje te wandelen en de eendjes te voeren of een potje te biljarten. Het kunnen heel simpele dingen zijn. Een pannenkoek eten vindt Nico al ontzettend leuk. Maar samen een visje eten is echt ons momentje.”

Missen

Voor mij is dit een heel dankbare tijdsbesteding. En ik raad het iedereen aan. Al is het maar een uurtje om een spelletje te doen of een blokje om te gaan, je doet ze daar zoveel plezier mee. En als je dat uurtje bent geweest – tenminste, zo ervaar ik het – houd je er zelf ook een goed gevoel aan over. Ik mis Nico ook als ik een keer niet ben geweest en weet dat hij dan ook blij is om mij weer te zien. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar ik merk het aan hoe hij doet. We weten van elkaar wat we leuk vinden, dat maakt ons echte maatjes. Dit is een vriendschap voor het leven.”

Maak een verschil

Er zijn veel mensen in Nederland die, net als Nico, een maatje nodig hebben. Helaas is er nog een tekort aan vrijwilligers. Daarom is het Oranje Fonds op zoek naar maatjes zoals Gertwin. Wil jij een verschil willen maken in het leven van een ander? Meld je aan als vrijwilliger op www.ikwordmaatje.nl.


Gewoon het leukste blad van Nederland