Algemeen

Onderzocht: Hoe ouder de vader, des te 'nerdier' het kind

Vaak wordt aan zowel mannen als vrouwen aangeraden om niet te lang te wachten met het krijgen van kinderen. Toch blijkt nu uit onderzoek dat er ook voordelen aan zitten, wanneer je als man wat later papa wordt!

Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen (vooral zoons) van wat oudere papa's misschien een heel klein beetje minder sociaal zijn maar én een hoger IQ hebben én zich beter kunnen focussen op onderwerpen waar zij geïnteresseerd in zijn! Vooral in dit digitale tijdperk zijn deze 'nerdy' eigenschappen heel handig voor hun school en werk. 

Voor het onderzoek werden 8000 Britse tweelingen en hun ouders onderzocht. Van de kinderen werd een zogenaamde 'nerd-index' gemaakt, gebaseerd op het non-verbale IQ van de kinderen en de beschrijvingen van de ouders over hun sociale houding en focus. Deze werden vervolgens geanalyseerd naast de leeftijd van de ouders.

De leeftijd van de moeder leek weinig invloed te hebben, terwijl de leeftijd van de vader duidelijk wel. De score van kinderen met een vader van 25 of jonger bij de geboorte, was gemiddeld 39,6. Bij vaders tussen de 35 en 44 was deze score 41 en bij vaders boven de 47 zelfs 47. Vooral bij jongens was het effect sterk. 

De nerd-index score is volgens de wetenschappers voor 57% erfelijk, maar zal waarschijnlijk wisselen per leeftijd denken de onderzoekers. Zij denken dat DNA én opvoeding beiden evenveel bijdragen aan hoe nerdy een kind is. Toch zeggen de onderzoekers dat het niet een argument moet zijn om het vaderschap uit te stellen. Er zijn immers héél veel 'nerds' die een jonge vader hebben, denk aan Bill Gates en Mark Zuckerberg (hun vaders waren 30 bij hun geboorte ;-))

Bron: Ouders van Nu | Beeld: iStock


Gewoon het leukste blad van Nederland