Algemeen

Veiligheidsrisico's voorkomen? Na deze periode moet je ruitenwissers vervangen

Ruitenwissers zijn belangrijk, en vooral in deze tijd van het jaar. Toch blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Bovag, dat 96% van de Nederlanders de ruitenwissers te laat vervangt. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden!

Bijna 4 op de 5 automobilisten gaat pas over op vervanging van de ruitenwissers wanneer strepen op de ruit te zien zijn, er rare schrapende geluiden te horen zijn, het rubber loslaat of de ruitenwissers tijdens de APK keuring afgekeurd worden. Slechts 4% vervangt de ruitenwissers na een vaste periode, zoals voorgeschreven door de fabrikant. Zij adviseren namelijk elke 12 tot 15 maanden deze onderdelen te vervangen.

Dat klinkt misschien kort, maar niet alleen intensief gebruik van de ruitenwissers is van invloed op de levensduur van de ruitenwissers, maar ook het weer heeft invloed op de slijtage van het rubber.

Gevaarlijk!

Bijna een kwart van de respondenten geeft aan de ruitenwissers pas na de afkeuring tijdens de APK keuring te laten vervangen. Vooral bij nieuwe auto's kan dat tot verkeersveiligheidsrisico's leiden, omdat de eerste keuring bij nieuwe diesel- en LPG- auto's pas na 3 jaar en nieuwe benzineauto's pas na 4 jaar plaatsvindt. Ruitenwissers staan dan ook steevast in de top 5 van afkeurpunten bij de APK!

Bron: Bovag


Gewoon het leukste blad van Nederland