BN'ers

Van kindster tot idool: André Hazes jr.

Van kindster tot idool: André Hazes junior heeft alle vooroordelen als ‘zoon van’ inmiddels van zich afgeschud. De 22-jarige zanger bewijst bij elk optreden overduidelijk dat hij de muzikaliteit van zijn vader heeft geërfd. En er staat hem nog meer geluk te wachten: in oktober wordt hij zelf papa.

Je zult het maar zijn: de zoon van André Gerardus Hazes, die nog  altijd geldt als de grootste Nederlandse volkszanger van de afgelopen decennia. In 1994 wordt André junior geboren, die als kind door menigeen Dreetje wordt genoemd. Samen met zijn jaar oudere zus Roxeanne groeit hij op in een - zoals hij het zelf noemt - apart gezin. “Door het beroep en de bekendheid van mijn vader ging het er bij ons thuis heel anders aan toe dan bij anderen. Omdat papa vaak ’s avonds en ’s nachts werkte, moesten wij ’s ochtends altijd heel stil zijn. Als we ’s middags uit school kwamen, moesten we weer stil zijn omdat mijn vader dan net wakker was. Pas om een uur of vijf ging hij naar de kroeg en konden we onze eigen gang gaan. Toch deed mijn moeder er alles aan om ervoor te zorgen dat wij verder een onbezorgde en zo normaal mogelijke jeugd hadden.

'Ik vond toen dat ik niet fantastisch kon zingen en ik had voor ogen om acteur te worden.'

In 2004 wordt heel Nederland in diepe rouw ondergedompeld als André Hazes senior zijn laatste reis maakt. Een hartstilstand wordt de pas 53-jarige volksheld fataal. De dood van zijn vader maakt hem in een klap vele jaren ouder. André junior maakt een sprong in de tijd en loopt een stap voor op zijn leeftijdsgenoten. Ondertussen kruipt het showbizzbloed waar het niet gaan kan en zien we de jonge Hazestelg schaatsend in Sterren Dansen Op Het IJs. Niet veel later weet hij een rol te bemachtigen in de tv-serie Onderweg Naar Morgen. “Ik vond toen dat ik niet fantastisch kon zingen en ik had voor ogen om acteur te worden. Ik probeerde van alles uit om te kijken waar mijn interesse lag. Acteren vond ik leuk om te doen, maar zingen ging me toch ook steeds beter af. Op mijn zestiende bracht ik samen met mijn zus het eerste album uit: Van Jou, Voor Jou was een eerbetoon aan onze vader. De cd-presentatie werd een media-event en op dat moment voelde ik me echt een bink. Twee jaar later brachten we nog een plaat uit, waarna iedereen me complimenteerde dat ik zo vooruit was gegaan. Zelf vond ik het plaatje nog steeds niet helemaal kloppen, om als kind het zware Hazes-repertoire te vertolken. Begrijp me goed, ik ben blij dat ik het heb gedaan, maar het is niet het allerbeste wat ik heb gemaakt.”

'Bij De Beste Zangers schudde ik het kindsterretje imago van me af' 

Zijn muzikale carrière neemt een vlucht als hij in 2014 het nummer Ik Leef Mijn Eigen Leven in het tv-programma De Beste Zangers van Nederland op onnavolgbare wijze vertolkt. René Froger pinkt een traantje weg en inmiddels is dit fragment op YouTube al meer dan viereneenhalf miljoen keer bekeken (bekijk hier). “Wat daar gebeurde, was magisch. Ik twijfelde van tevoren of dit nummer wel de juiste keuze was, maar uiteindelijk werd dit qua carrière misschien wel dé wending van mijn leven tot nu toe. Ik gaf mijn visitekaartje af en het was heel bevrijdend om een deel van alle vooroordelen weg te blazen. Het imago van een kindsterretje wist ik definitief van me af te schudden.

'Ik verheug me op de toekomst'

Zijn lang gekoesterde wens om jong vader te worden gaat dit jaar in vervulling: André junior en Monique hebben de blauwe ballonnen aan heel Nederland getoond. “Monique heeft me in eerste instantie nog bedenktijd gegeven of ik het echt wel zeker wist, maar ik ben er eigenlijk al heel lang klaar voor. Ik ben heel blij dat ik straks veertig ben en geen oude vader hoef te zijn voor onze zoon. Ik verheug me op de toekomst met mijn gezin. Monique is een fantastische vrouw, op wie ik een tijdje geleden smoorverliefd werd. Los van het feit dat ik haar beeldschoon vind, zijn die diepe gevoelens nooit meer weggegaan. Vroeger bleef ik nog weleens hangen na een optreden, of ging ik nog even stappen op plekken waar ik eigenlijk helemaal niets te zoeken had, maar door haar heb ik nagenoeg nul interesse in dat soort zaken. Monique is een lekker bijdehand en slim Rotterdams wijf die altijd het beste met me voorheeft en voor me door het vuur wil gaan.


Lees het uitgebreide interview in onze september/oktober editie!


Gewoon het leukste blad van Nederland