BN'ers

INTERVIEW 3JS: onze auto is ons kantoor, onze vergaderruimte

Mobiliteit is essentieel in onze samenleving. Want hoewel je surfend over het internet ook een heel eind komt, blijven er situaties dat je jezelf daadwerkelijk van A naar B moet verplaatsen. Bijvoorbeeld om naar de theatershow van de 3JS te gaan. Daarover gesproken… Hoe mobiel zijn zij eigenlijk?

Hoeveel kilometers maken jullie ongeveer per jaar?

“Ongeveer 40.000 km. Het ene jaar wat meer, het andere jaar wat minder.”

Zitten jullie graag in de auto?

“’Graag’ is een groot woord. De files van tegenwoordig zijn om gek van te worden. Zelfs vaak midden in de nacht. Maar onze auto is ons kantoor, onze vergaderruimte. Onderweg van- en naar optredens hebben we de tijd om van alles te bespreken. Soms werken we zelfs gaandeweg aan een liedje met de gitaren op schoot. We hebben geen chauffeur, dus de meest vertrouwelijke zaken kunnen worden besproken. We rijden zelf. Jaap pakt meestal de heenweg en ik (Jan Dulles) de terugweg. Na een optreden gebruik ik de adrenaline die ik heb opgebouwd graag om ons terug te brengen.”

Hebben jullie een gezamenlijke auto?

“Wij hebben inderdaad een 3JS-auto. Een Audi Q7 uit 2011. Hij ziet er nog tiptop uit. Jaap (Kwakman) verzorgt hem heel goed. Hij poetst ’m regelmatig op. Ik ben van mening dat de staat van je auto overeenkomt met de staat van je geest. Het feit dat we graag in een schone, opgeruimde auto zitten, zegt dus veel over onszelf.”

En het technische onderhoud?

“Voor ons is het van groot belang dat we altijd op tijd op de plaats van bestemming zijn. Daarom nemen we het onderhoud heel serieus. Dit houdt in dat de auto altijd bij een bepaald aantal kilometers naar de garage gaat. Het zou natuurlijk jammer zijn als er 1500 mensen zitten te wachten en de 3JS staan langs de weg, haha.”

Hoe belangrijk is mobiliteit voor jullie?

“Mobiliteit is uiteraard essentieel voor artiesten. Als we niet optreden kunnen we het in principe zonder auto af. In Volendam is zowat alles lopend of met de fiets te bereiken. Toch rij ik (Jan Dulles) de hele dag in m’n eigen auto (BMW X5) rond in het dorp. Zelfs als ik naar de studio ga die nog geen 100 meter van m’n huis af is. Het is eigenlijk vreselijk. Jaap heeft z’n eigen auto (VW Golf Hybrid) vooral nodig voor ’t vervoer van z’n kinderen. Jan de Witte is als chauffeur niet heel betrouwbaar, dus hij verplaatst zich altijd per fiets. Ook de 3JS-auto wordt nooit door hem bestuurd, omdat ons leven ons lief is.”

Rij je in de auto van je dromen?

“Als je zoveel kilometers rijdt voor je werk dan heb je een goeie, dure, praktische auto nodig. Dat is heel even leuk wanneer je ’m koopt maar verder heeft dat weinig met liefhebberij te maken. Het is niet romantischer. We moeten van A naar B en er moeten vaak veel spullen achterin mee.”

En als je uit alles zou mogen kiezen, wat zou er dan voorde deur staan?

Jan Dulles: “Dat zou ik héél moeilijk vinden. Zoals ik al zei... Iedere auto gaat snel weer wennen, al is-ie nog zo mooi en duur. Het liefst zou ik dan iedere maand in een andere schitterende auto rijden.” Jaap Kwakman: “Ik blijf praktisch denken wat dat betreft. Ik zou dan kiezen voor de nieuwe Audi Q7... of een BMW5 Touring. Of een Tesla met een accu van 1000 km. Die is er nog niet, maar dat zou ik de meest praktische vinden.” Jan de Witte: “Ik heb niks met auto’s. Doe maar een grote dan. En bij voorkeur nieuw, als mijn gitaar-versterker er maar in past!”

Kijk voor meer informatie over alles wat met mobiliteit en veiligheid te maken heeft op www.bovag.nl


Gewoon het leukste blad van Nederland