BN'ers

INTERVIEW: Tim Douwsma en Aart Staartjes over hun nieuwste film SPAAK

Tim Douwsma en Aart Staartjes zijn de hoofdrolspelers van SPAAK, de nieuwste film van regisseur Steven de Jong, in de bioscoop te zien vanaf 7 september. SPAAK is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van wielrenner Paul Rood. Tim Douwsma speelt de rol van Luuk, een topwielrenner die in de drugssmokkel belandt en daardoor diep in de problemen komt. Aart Staartjes speelt zijn coach Dieter, die hem door dik en dun steunt. 100%NL Magazine was aanwezig op de persdag van de film om beide acteurs te interviewen.  

 

Tim, jij bent een veelzijdig man: je zingt, presenteert en acteert. Wat vind je het leukste om te doen?

Tim: “Ik vind het leuk dat ik zoveel verschillende dingen mag doen: ik mag als presentator een liveshow presenteren of de huldiging doen van de Oranje Leeuwinnen en ik doe fantastische optredens. En dan dus een film. Ik heb de filmacteursopleiding gedaan, dus artistiek prikkelt dit me wel het meest, omdat je jezelf er diep in gooit. Persoonlijk gaat het voor mij wat dieper dan andere dingen, maar ik ben vooral heel dankbaar, omdat ik zoveel bijzondere, toffe dingen mag doen en er dingen op mijn pad komen. Dat vind ik echt gaaf.”

 

Kun je je nog herinneren waar je als eerste mee begonnen bent?

Tim: “Als klein kind was ik altijd al aan het zingen en namen we thuis dingen op op een cassettebandje, maar mijn drive was altijd al acteren. Daar heb ik een opleiding voor gedaan, alleen is mijn carrière daarna meer naar links gegaan: presenteren en zingen, en de talentenjacht waar ik aan mee heb gedaan. Daardoor ontstonden weer andere dingen, maar acteren is wel altijd een enorme passie geweest, en dan vooral film”

 

Meneer Staartjes, wat vind jij leuker om te doen: theater of film?

Aart: “Theater heeft zijn eigen wetmatigheid, dat is totaal anders dan film of televisie. Je moet daar op een andere manier dingen duidelijk maken. Bij een film heb je nog de omgeving en allerlei trucs die je in het theater niet hebt.”

 

Tim, in SPAAK speel je de rol van Luuk, een professionele wielrenner die in de drugssmokkel belandt. Hoe bereid je je voor op zo’n rol?

Tim: “Eerst ga je natuurlijk het script lezen. Ik dacht: wow, wat is dit! Dit moet ik doen. Daarna moet je je verdiepen in de rol: wie is die man en waarom heeft hij bepaalde keuzes gemaakt? Daar begin je eerst mee, een soort research dat je voor jezelf doet. Vervolgens ga je samen met de regisseur dingen ontdekken. Waar zit iets? Waar kunnen we iets mee? En daarna natuurlijk gaan fietsen.”

 

Heb je veel moeten fietsen?

Tim: “Ja. Ook tijdens de opnames, het was niet normaal man! “Hey, nog even dit.” En: “we moeten nog een shot hebben van het wiel.” Ik had af en toe ongelofelijke last van mijn benen en van mijn kont.”

 

Hadden jullie voor dat jullie in SPAAK gingen spelen al iets met wielrennen?

Tim: “Jazeker! Ik heb veel vrienden met een wielrenfiets. Die gaan er ’s ochtends op uit om 100 kilometer te fietsen. Dat heb ik dan niet, maar ik kijk altijd wel naar de Tour de France en de Giro, naar wat de vrouwen doen en Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Dat vind ik echt te gek.”

Aart: “Ik helemaal niet.”

 

Moest je je dan heel erg inleven in je rol als wielercoach?

Aart: “Wielrennen hoefde ik gelukkig niet te doen. Het zit hem natuurlijk ook in wat die man heeft meegemaakt. Er is aardig wat fout gegaan in zijn leven. Dat moet je spelen: de bezorgdheid over die jongen Luuk, die ook allerlei verschrikkelijke fouten begaat. Daar probeer je hem voor te behoeden.”

 

SPAAK is gebaseerd op het leven van oud-wielrenner Paul Rood. Heeft hij je geholpen met de voorbereiding?

Tim: “We hebben elkaar van tevoren een keer ontmoet, maar SPAAK is gebaseerd op een verhaal dat hij geschreven heeft. Daarom ben ik vooral met de regisseur erin gedoken.”

 

Vond Paul Rood het leuk dat je hem ging vertolken in de film?

Tim: “Ja, hij vond het heel leuk! Ik weet niet of hij het al gezien heeft. Ik hoop dat hij blij is, maar hij vond het in ieder geval te gek dat ik het ging doen.”

 

Het personage dat je speelt, maakt veel foute keuzes in zijn leven en komt op het slechte pad. Is het daardoor lastig om je met hem te identificeren?

Tim: “Ik vond het vooral erg leuk om een zoektocht in mezelf te maken om te ontdekken of ik dat ook in me heb. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens bepaalde dingen in zich heeft waardoor we bepaalde keuzes maken. Het heeft er erg mee te maken in wat voor situaties je terecht komt. Maak je dan de keuze naar links of naar rechts? Voor mezelf vond ik het te gek om dat te ontdekken en daar volledig in op te gaan.”

 

Dieter, de coach van Luuk, komt altijd voor hem op, zelfs als hij in de criminaliteit terechtkomt. Heb je daar sympathie voor?

Aart: “Ja, die jongen zit zwaar in de problemen. Daar gaat mijn karakter ook in meebewegen. Hij doet ook criminele dingen. Hij herkent zichzelf in die jongen.”

 

Zijn er elementen van hem die je bij jezelf ook ziet?

Tim: “Luuk heeft een sterke bewijsdrang naar zijn vader. Dat heb ik vroeger ook wel gehad. Nu wel minder hoor. Dat ontdek je allemaal tijdens je voorbereiding: Wat heb ik met hem? Hoe zit dat met mij? Het was echt te gek om dat te spelen met Raymond Thiry (red. de vader van Luuk in SPAAK), een fantastische acteur.”

 

Je hebt in je carrière talloze rollen gespeeld in programma’s voor kinderen, terwijl SPAAK meer gaat over volwassen thema’s als drugsgebruik en criminaliteit. Moet je dat als acteur anders aanpakken?

Aart: “Nee, dat maakt niet uit. De inhoud van de film is voor een ouder publiek en de inhoud van de kinder- en kleuterprogramma’s, dat zit anders, maar er is voor mij geen verschil.”

 

SPAAK is voor een groot deel gemaakt door studenten. Hoe vonden jullie het om daar mee te werken?

Tim: “Ik vond het leuk om mensen te zien groeien. Als ik sommige jongens en meiden vergeleek op dag 1 en op dag 30, was het echt een wereld van verschil. Dat vond ik mooi, om samen zo’n traject in te gaan, met ervaren mensen daaromheen. Ik denk dat dat voor hen ook een waanzinnig avontuur is geweest. We zijn samen naar Zweden geweest in een oude bus. Dat was echt fantastisch.”

Aart: “Ik vond dat ook wel leuk. Die films lijden altijd onder geldgebrek, en ze hebben dat op die manier opgelost. Er waren heel veel stagiaires mee bezig, die moeten het leren. Dat is de deal. Het in feite een lowbudgetfilm. Je werkt met elkaar en je moet er als acteur ook rekening mee houden dat die jongen of dat meisje het nog moeten leren, dus soms gaan er ook wel dingen mis, maar het ging best goed.”

 

Hoe was de sfeer op de set?

Tim: “Echt te gek. We hadden met Steven de Jong, de regisseur, een heel goede klik. Hij kon me heel erg in een bepaalde focus en in het moment brengen. Er waren heel fijne mensen op de set. Het is fijn als er een goede sfeer hangt, want dan ga je echt ergens naartoe. Met Jack Wouterse en Aart Staartjes was het ook echt lachen.”

 

Tim, vond je het niet eng om met Meneer Aart te spelen?

Tim: “(Lacht). Nee, zeker niet! Ik vond het een eer om het samen met hem te mogen doen. Ik heb er ontzettend van genoten, ook dat ik door zoveel mensen werd aangesproken die zeiden: 'Wow, Aart Staartjes, dat is mijn held!'”

 

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Tim: “Goede vraag. Ik ga sowieso een nieuwe single uitbrengen, dat is te gek. Mijn carrière is altijd zo gegaan dat ik kijk wat er op mijn pad komt. Ik zou graag meer films willen doen. Met muziek en met presenteren kijk ik altijd wel hoe het loopt. We zien het wel. Zo heb ik er altijd ingestaan.”

Aart: “Ik ga een kerstmusical doen in Heerenveen en ik ga volgend jaar een serie van 75 voorstellingen spelen in het hele land. Een half jaar lang drie keer in de week. Het is een Nederlands stuk met een heel oude acteur en een veel jongere, van ongeveer 35. Het heet: Een goed mens. Het is ook erg om te lachen, er zit veel humor in.”

 


Gewoon het leukste blad van Nederland