BN'ers

INTERVIEW: Trijntje Oosterhuis over haar nieuwe album Leven van de liefde.

Naar aanleiding van haar nieuwe Nederlandse theatertour heeft Trijntje Oosterhuis het nieuwe album Leven van de liefde opgenomen, een muzikale reis door de hoogtepunten van de Nederlandse muziek. In dit album, dat vanaf vandaag op 15 september overal verkrijgbaar is, zingt ze haar eigen versies van Nederlandstalige klassiekers. Ook deelt ze met ons de vijf Nederlandse liedjes die voor haar een heel bijzondere betekenis hebben.

 

Je hebt het Nederlandstalige coveralbum Leven van de liefde uitgebracht. Vind je het spannend om in het Nederlands te zingen?

“Het is iets wat ik lang heb uitgesteld maar ik heb al wel eerder Nederlandse liedjes gezongen. Ik vond het moeilijk omdat de zwaardere Nederlandstalige liedjes vooral richting de kleinkunst gaan. Daar vond ik mezelf in eerste instantie te jong voor. En in de te lichte liedjes kon ik mijn tanden niet zetten. Ik heb gewikt en gewogen. Ik schrijf nu met Diggy Dex, Alain Clark en Dotan. Daar ligt de focus op, een nieuw album maken. We gaan de theaters in, een tour met mijn eigen Nederlandstalige nummers, nieuwe nummers, maar ook prachtige liedjes die al bestaan.”

 

Wat vind je leuker: Engels of Nederlands?

“Dat is moeilijk te zeggen. Nederlands is niets-verhullend. Alles wat je mee hebt gemaakt in je leven, de eerste verliefdheid of de eerste keer dat je oma of opa overlijdt, komen toch in je eigen taal voor het eerst aan bod. Het zingen in je eigen taal is daardoor ook iets directer, maar het is niet zo dat ik het een mooier vind dan het ander. Ik denk dat, als mensen mij in het Nederlands horen zingen, ze het ook ervaren als iets directer.”

 

Zijn je Nederlandstalige nummers directer dan de Engelse?

“In het Engels heb ik ook erg directe teksten, met dezelfde diepgang. Maar hoe je het beleeft is een ander verhaal.”

 

Zijn er nieuwe Nederlandse artiesten die je goed vindt?

“Ik waardeer de nieuwe opkomende stroming schrijvers in Nederland heel erg. Op dit moment is er zo’n grote cultuur met jonge gasten die allemaal schrijven. Ik ben een zangeres die heel erg van melodie houdt. Dan grijp je vaak terug op de liedjes die in dat genre geschreven zijn. Dat is meer terugblikken, maar ik ben ook onder de indruk van wat er nu gemaakt wordt.”

 

Is er een Nederlandse artiest met wie je graag een duet zou willen opnemen?

“(Lacht). Tuurlijk! Ik vind Paskal Jakobsen van Bløf echt te gek. Ook zou ik het leuk vinden om iets met Broederliefde te doen. Ik heb natuurlijk al zoveel te gekke samenwerkingen gehad. Het lijkt me ook te gek om iets met Henny Vrienten te maken.”

 

Op je album zing je vooral nummers die gezongen worden door mannen. Waarom is dat?

“Er zijn gewoon niet zoveel vrouwen in Nederland die een eigen repertoire hebben opgebouwd. Willeke Alberti heeft prachtige liedjes vertolkt. Zij zingt heel vertellend. Liesbeth List is meer een chanson-zangeres. Van Willeke Alberti is Telkens weer echt een classic. Ik zing het heel fluisterend, omdat het nummer over zo’n breekbaar gevoel gaat.”

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Leven van de liefde is een ode aan de mooiste liedjes die ik op dit moment heb uitgekozen, maar er zijn nog zoveel liedjes die het album niet gehaald hebben omdat je er maar zestien op kan zetten. Ik ken wel vijftig mooie liedjes! Het is niet mijn bedoeling geweest om in de buurt van het origineel te komen. Het gaat erom dat ik respect heb voor die liedjes. Het zijn echt klassiekers. Nummers die blijven bestaan doordat nieuwe artiesten ze zullen blijven uitvoeren. Mijn kinderen kennen heel veel van die liedjes niet, die horen ze nu voor het eerst. Het zou goed kunnen dat deze plaat een deel twee en drie krijgt.”

 

 

Trijntjes top 5

 

Liefde

“Ik vind liedjes als Liefde voor later van Herman van Veen en Als de Liefde niet bestond van Toon Hermans -dat zijn zware liedjes - van een enorme schoonheid. Die doen me heel veel.”

 

Feel good

“Een Mooi verhaal van Paul de Leeuw en Alderliefste vind ik heel mooi. Han Kooreneef heeft speciaal voor mijn versie extra coupletten geschreven. Het is echt een superblij feel good nummer. Daar kan ik wel op losgaan!”

 

Verdrietig

Eenzaam zonder jou van André Hazes is wel een heel verdrietig lied. Het leven is niet alleen maar blij, er zijn heel veel varianten van liefde, daarom heet mijn album ook Leven van de Liefde. Een mogelijkheid om alle verschillende elementen van de liefde aan te raken.”

 

Jeugd

“Ik ben vooral opgegroeid met Engelstalige soulmuziek, maar ook Frank Boeijen was heel erg aanwezig. Voor dit album heb ik gekozen voor het nummer Vaderland. Een verborgen pareltje in zijn repertoire. Wat ik er mooi aan vind is dat het nummer een politieke boodschap heeft: ons land is van iedereen. Dat is een tijdloze boodschap.”

 

Ons liedje

“Laat ze blijven van Youp van ‘t Hek is voor mij een liedje dat echt een verbinding heeft met mijn familie. Mijn vader heeft de tekst geschreven, mijn broer Tjeerd heeft de muziek gemaakt en mijn moeder speelt de altviool op de versie die ik zing. Dat is ons hele gezin in één liedje!”

 

De nieuwe theatertour van Trijntje Oosterhuis start op zaterdag 16 september in Sittard. Kijk voor meer informatie op www.trijntje.nl

 


Gewoon het leukste blad van Nederland