BN'ers

INTERVIEW: Jan Smit "Wij willen Europa veroveren. Dit is nog maar het begin"

Het gaat goed met KLUBBB3, het schlagerproject van Jan Smit. De afgelopen 2 jaar hebben zij alle records verbroken in Duitsland. Meer dan 450.000 cd’s werden er al verkocht en hun albums waren ook goed voor goud en platina in Oostenrijk, Zwitserland en België. Voor de kerst kwam de nieuwe single Ho-Dio-Di-Jee uit en vorige week de videoclip en het nieuwste album. Wij babbelden even met Jan!

Hoe verklaar je het succes?

"Florian en ik zijn al 18 jaar vrienden. Wij kennen elkaar uit de tijd dat Florian zelfs nog geen rijbewijs had en ik op pad ging met Jaap of Aloys. We waren op tournee met verschillende artiesten en Florian was daar een van. Hij was vaak alleen en reed daarom vaak met ons mee. Hij heeft denk ik wel 3 jaar bij ons achterin gezeten. Vanaf toen hebben we altijd contact gehouden. Florian en ik kenden Christoff ook al 10 jaar. Zij hebben samen ook al eens een duet gezongen. Ik zeg jongens dit is natuurlijk een mop hè, een Belg, een Nederlander en een Duitser gaan een band beginnen. Dit moeten wij doen! Wij hebben alle drie onze eigen carrière, er zat geen druk op, het hoéfde niet te slagen. Maar misschien dat het daarom lukt! We zijn geen Backstreet Boys of One Direction. We zijn niet gecast."

Hoe verliep het opnemen van de 2 Nederlandse tracks voor Florian?

"Net als dat ik vroeger moeite had met Duits is Nederlands erg moeilijk. Er zijn bepaalde klanken, zoals de ui en de eu en de g, dat kennen zij niet. Ik heb wel opgelet, wie wat moest zingen, maar Florian heeft een zinnetje ‘ik voel me goed. Ik ben nog vrij’. Maar dan zingt hij ‘ik voelll me gggut’. In Duitsland praten ze met een L. Ik heb denk ik 3 kwartier naast hem gestaan in de studio: ‘opnieuw, opnieuw, opnieuw’. Hij vond het niet makkelijk, maar hij kan het wel en het klinkt goed Nederlands. Maar natuurlijk hoor je wel dat het een Duitser is."

Hoe waren de opnames van de videoclip?

"Het was hartstikke leuk! Ik kom al een jaar of 8 in Gerlos en ken de mensen van de Cin-Cin (après-ski bar, red.) waar we het hebben opgenomen in de Zillertal Arena. Ik heb altijd gezegd: als we een keer met Klubbb3 naar de wintersport gaan, dan is het bij jullie. Die mensen waren hartstikke enthousiast en hebben alles gedaan om het zo comfortabel mogelijk te maken."

Jullie treden vooral op in Duitsland? Welk land vind je het leukst?

"In Duitsland en Oostenrijk, want dat is natuurlijk de taal. Daar zijn ze het meest enthousiast. In Nederland is het natuurlijk moeilijk. Daarom hebben wij 2 Nederlandse liedjes op het album. Als je hier een concert zou geven, dan moeten mensen echt wel alle liedjes kennen en dan kun je niet je eigen liedjes zingen. Dat geldt ook voor België. De mensen zijn overal enthousiast, maar Duitsland zelf is natuurlijk de basis."

Bij de laatste single hadden jullie een dansje. Moeten wij dit keer ook met de benen en armen de lucht in?

"Nee, dit is echt een après-ski plaat. Maar je moet wel meezingen als je op de piste staat!"

Het zijn tot nu toe vooral vrolijke liedjes. Krijgen we ook de gevoelige kant van jullie te horen?

"Op dit album zit wel een diepere laag! We hebben ook ballads gemaakt waarbij we mensen die het even moeilijk hebben een steuntje in de rug geven, in plaats van alleen maar schlagernummers. In het Nederlands is dat ‘Je Slaat Jezelf Er Wel Doorheen’."

Is het lastig om als solo artiest opeens in een groep te zitten?

"Dat ligt eraan hoe groot je ego is en wij hebben daar ábsoluut geen last van, omdat wij echt als een team werken. Twee jaar geleden heeft onze manager een plan gemaakt. Jan jij staat in het midden, Florian staat rechts van jou en Christoff staat links van jou. Iedereen doet qua stemhoogte waar hij goed in is en wat z’n kracht is. De liedjes worden geschreven, we mogen zelf kiezen wat wij aantrekken. Florian heeft altijd een spijkeroverhemdje aan, Christoff heeft een stikje of stropdas om. Ik heb vaak een t-shirt of gewoon zoals ik ben. Als je je daar aan houdt dan is er niks aan de hand. Dan kun je de wereld rond!"

Zijn er grote verschillen tussen jullie 3 met het oog op het land waar jullie vandaan komen?

"De Belgen zijn erg beleefd. Ik zeg altijd veel liever, veel attenter. Nederlanders zijn vaak keihard, brutaal, zonder gêne. Dat zien wij ook bij de signeersessies, dat is wel grappig. Wij waren vorig jaar in Nederland. Mensen pakken zonder te vragen hun telefoon, gaan ze tussen je in staan ‘ja, selfie!’. Ik weet dat, ik ben een Nederlander en ben zelf ook zo opgegroeid. In België staan ze 10 meter van je af en staan ze eerst te kijken ‘daar zijn ze, hij is het’ en dan ‘sorry, sorry, sorry, maar zouden we alsjeblieft een foto met jullie mogen?’ In Duitsland zijn ze weer anders, erg conservatief en zeer structureel. Alles moet tussen de lijntjes. Als ik in Duitsland een grap maak, dan zijn ze helemaal over hun toeren. Want dat kan niet zomaar. Wij hadden een signeersessie in Duitsland en toen kwam er een meisje naar me toe, ze zei: ‘ik krijg 10 euro van mijn vriendinnen als ik jou een zoen mag geven’. Toen zei ik: ‘Je krijgt van mij 20 euro als je het niet doet’. Dat was natuurlijk met een knipoog, maar dan kijken die jongens mij aan van: wat zég jij nou?! Maar dat is dat Nederlandse, dat directe. Dat kennen ze helemaal niet. Maar daar kom ik mee weg, want dan liggen die meiden ook in een deuk! Dat is die gekke Hollander."

En zie je ook overeenkomsten tussen jullie?

"We zijn alle drie even lang! ;-) We hebben alle drie een doel. We hebben alle drie onze eigen carrière weggecijferd de afgelopen 3 jaar. Wij willen alle drie Europa veroveren. Dit is nog maar het begin."

Wat zijn de volgende plannen?

"We hebben nu vijf landen die wij beginnen, maar die zouden wij het liefste uitbreiden naar Scandinavië, Polen. Met hetzelfde concept. Maar net als dat we nu 2 liedjes in het Nederlands doen, bijvoorbeeld een liedje in het Pools of Tsjechisch of Frans of… Engels weet ik niet. Er zijn geen concrete plannen, maar ik weet dat er in Scandinavië erg veel liefhebbers zijn van schlagermuziek."

Vind je het leuk dat je weer veel in Duitsland optreedt? Heb je het gemist?

"Ik heb het absoluut gemist. Eigenlijk is het mijn tweede thuis. Ik ben er opgegroeid met de Duitse normen en waarden. Ik zat er vroeger 250 dagen per jaar; mijn hele puberteit. De Duitse grappen, de Duitse moppen, die ken ik. Duitse liedjes, Duitse muziek, zelfs de Duitse politiek. Het zit erin gebakken. Dus ik kom echt thuis, en voel me er absoluut als een vis in het water."

En hoe reageerden de mensen. Associëren zij jou nog met Jantje?

"Nu niet meer. Toen wij Klubbb3 introduceerden was het echt het kindersterretje van toen. Christoff met de beelden toen Christoff jong was, Florian met de beelden dat Florian jong was. En dat je dan een trio bent wat bij elkaar komt als vrienden. Nou hebben wij geen introductie meer nodig, nu zijn wij Klubbb3 en ben ik gewoon Jan van Klubbb3, en zij Florian van Klubbb3 en Christoff van Klubbb3."

Zien we Florian en Christoff straks ook in de ArenA in een glitterpak het podium oplopen?

Jan krijgt een glimlach op z'n gezicht. "Bij de Toppers? In principe niet, het zit niet in de planning. Maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als wij ze een keer als gast kunnen ontvangen. Ik kom er net bij hè, bij de Toppers. Ik weet niet in hoeverre ik me mag laten gelden. Qua muziek word ik natuurlijk enorm erin betrokken en in de liedjeskeuze, maar om nou meteen te zeggen jongens Klubbb3 moet erbij. Dat durf ik nog niet. Misschien moet Klubbb3 nog wat groter worden. Dan moet je echt wel een paar goede hits hebben die de mensen ook kunnen meezingen."

Ik denk dat dit ook wel een succes wordt. Hij blijft ook in je hoofd zitten!

"Ja hij blijft zeker hangen! En Sirtaki is ook een goede carnaval hit. En mensen draaien het veel in kroegen, maar misschien over een jaar of 2, wie weet. Ik zou het hartstikke leuk vinden natuurlijk."

Nou heb je al heel veel gedaan, waar ben je het meest trots op?

"Dat het al zo lang duurt! Dus dat wij in 1996 zijn begonnen met Jan Keizer en Carola en meester Beumer. En dat het nu 2018 is. Dat ik eigenlijk altijd stabiel mee mag draaien op een hoog niveau. Nou is het weer in Duitsland enorm groot, maar het is altijd een bepaald topniveau. Het klinkt misschien stom om zelf te zeggen, maar je draait altijd mee aan de top en dat is denk ik de grootste verdienste van het hele team. Want ik ben niet alleen."

En waar hoop je dit jaar op?

"Als ik een zelfde jaar heb als vorig jaar, dan hoor je mij niet klagen. Ik hoop dat de Toppers een succes wordt. Dat is echt alles waar ik voor sta. Zelfs als ik uitga, dan is het niet het eerste wat ik aanzet, maar een Toppers medley, dat ben ik. Ik ben van er staat een paard in de gang tot noem maar op, ABBA, daar houd ik van en dat is alles wat de Toppers heeft. Alles wat ik bedoel. En ik hoop dat het album van Klubbb3 een succes wordt en dat we echt in Nederland voeten aan de grond krijgen. Dat is mijn volgende doel. Wij zijn overal goud en platina, behalve in Nederland. En dat moet en zal een keer veranderen."

Wie weet in 2018.

"Ik hoop het!"

 


Gewoon het leukste blad van Nederland