BN'ers

Karin Amatmoekrim schrijft Suske en Wiske

Speciaal voor SOS Kinderdorpen zette Standaard Uitgevers een eenmalig stripproject op. Zes bekende Nederlanders debuteren hiervoor met hun eigen Suske en Wiske album, die ze speciaal schreven voor SOS Kinderdorpen.

Vanaf vandaag ligt de Suske en Wiske van Karin Amatmoekrim in de winkels.

Wat heb je met Suske en Wiske?            

Mijn broertje, zusje en ik verslonden de albums van Suske en Wiske! Er lag altijd een stapel oranje albums naast het bed. We kochten ze tweedehands op rommelmarkten of kregen ze van ooms en tantes voor onze verjaardagen. We moeten er echt tientallen hebben gehad. Ik heb ze allemaal meerdere keren gelezen - elke keer weer met even veel plezier. Mijn favoriete album was denk ik Het eiland Amoras vanwege het dronken spook dat geketend was aan een wijnfles en een kurkentrekker door het topje van zijn hoofd droeg. Hilarisch!

Wat was je inspiratie voor jouw stripverhaal?

Ik wilde een verhaal schrijven waarbij de grootste sprookjes en mythen van over de hele wereld bij elkaar kwamen. Het moest een plek zijn waar alle personages, van de Afro-Surinaamse spin Anansi tot de wolf van Roodkapje, na hun pensioen met elkaar samen wonen. De plek die ik voor me zag, was een magische, fantasievolle plaats. Ik baseerde die op de bosjes achter de flat waarin ik opgroeide. In de zomer stonden de struiken vol blad, en was het tussen en onder de bosjes lekker schemerig. Het lag daar vol rommel, maar voor ons kinderen was het een magische plek die van alles kon zijn. Daarom begint het verhaal zo; je hoeft als kind maar een muurtje over te stappen en je verbeelding te volgen, en je komt op de meest fantastische plekken terecht.


De Suske en Wiske van Karin Amatmoekrim is vanaf vandaag verkrijgbaar. De opbrengst van dit stripproject gaat bijna volledig naar SOS Kinderdorpen. Deze organisatie zorgt er in 134 landen wereldwijd voor dat kinderen zonder ouders of veilig thuis weer in een familie kunnen opgroeien.


Gewoon het leukste blad van Nederland