BN'ers

Koken met Herman den Blijker!

Herman den Blijker, horecaman en Rotterdammer in hart en nieren, laat ons al jaren zien wat wel en niet werkt in hotels en restaurants. Nu verlegt hij zijn werkterrein naar de barbecue. Dus leggen we hem wat steakwoorden voor, die hij - hoe kan het dan ook anders - smakelijk inkopt. 

‘Met koken heb ik geduld, met de rest niet’

Rotterdam
“Rotterdam is echt mijn thuishaven. Het is de chemie en energie in de stad en de haven. Het is wat gehaaster. Als je gewend bent in je eigen habitat te zitten, moet je daarbuiten even door hebben hoe het werkt. Dan pas je je aan en wordt dat ook weer leuk. Maar Rotterdam is ongelimiteerd je mouwen opstropen en gas geven.” 

Barbecue
“Barbecueën is altijd leuk. Het is hetzelfde als cabrio rijden, of varen met je bootje. Dat moet je gewoon heel het jaar doen. Veel mensen knallen dat ding vol, gaan daarna aan de salades, stokbrood en bier en dan denken ze: ‘Oh, er ligt nog wat op die barbecue…’ Het moet wel met aandacht gebeuren. En eigenlijk ook met houtskool. Dat geeft smaak. Persoonlijk – en dan schop ik tegen heel veel benen – vind ik het op gas geen barbecueën. Ik kan me voorstellen dat het makkelijk is als je uit je werk komt, maar echte barbecue moet toch wel een met fikkie gebeuren.”

Vies
“Ik zal niet snel zeggen: hé, ik ga weer eens even naar de Filippijnen om daar opnieuw wormen te breken en te eten, haha. Maar de grap is dat het allemaal best meevalt. Het zijn je oren, wat je ziet en de gedachte: ik moet zo’n worm waar van alles uitloopt nu in m’n kop douwen. Het gaat automatisch tijdens zo’n reis, je bent er naar toe gegaan, hebt veel meegemaakt samen en dan douw je dat gewoon naar binnen.” 

Ben je benieuwd naar het hele interview met Herman? Haal dan snel de juli/augustus editie van 100%NL Magazine in huis!


Gewoon het leukste blad van Nederland