BN'ers

Zo zagen Nick & Simon, Jan Dulles en Monique Smit eruit in de Gouden Eeuw

Het is een wel heel bijzonder gezicht: drie zangers en een zangeres uit Volendam die rondlopen in kostuums uit de Gouden Eeuw, compleet met capes, lange baarden en korsetten. Deze verkleedpartij heeft een reden, want Nick, Simon, Jan en Monique zijn onderdeel van een levende versie van het schilderij "Het vrolijke huisgezin" van de beroemde Nederlandse schilder Jan Steen.

Dit alles heeft te maken met de jaarlijkse BankGiro Loterij nieuwjaarsconcerten in Koninklijk Theater Carré, waarbij legendarische Nederlandse kunstwerken tot leven worden gebracht. Naast Nick & Simon luiden Ilse DeLange, Maan en Anita Meyer met een symfonieorkest onder leiding van dirigent Dominic Seldis het nieuwe jaar. We vroegen Jan Dulles wat er precies gaat gebeuren.

Jan: "We zijn hier voor de shows van Nick en Simon die in januari plaatsvinden in Carré. Op het beeldscherm achter het podium wordt tijdens een van de nummers die zij gaan spelen een schilderij van een huishouden van Jan Steen getoond. Wij gaan dat schilderij vandaag uitbeelden, zodat het tijdens het optreden echt tot leven komt. In het begin denkt het publiek dat het alleen een schilderij is, maar dan begint het te leven. Daar wordt heel veel werk aan gedaan."

Past de rol als personage binnen een rommelig en chaotisch huishouden van Jan Steen bij je? 

Jan: "Ja, want ik heb in het schilderij een belangrijke rol aan het hoofd van de tafel, met een viool en een groot glas bier in mijn hand. Die rol bevalt me dus wel."

Monique: "Ik heb de moederrol toebedeeld gekregen. Die past inmiddels goed bij me, want ik heb zelf ook een kleine. Op de schilderij moet ik een baby vasthouden, dus dat komt wel goed."

Simon: " Dat past ontzettend goed bij mij, maar absoluut niet bij mijn vrouw. Die compenseert het. Voor mij voelt dit heel erg vertrouwd."

Wat zie je er prachtig uit! Is dit je standaard outfit?

Monique: "Dit is zeker niet mijn vaste outfit en dat gaat het ook zeker niet worden. Respect voor de vrouwen uit de 17e eeuw. Je kunt het niet zelf aantrekken omdat er een korset in zit. Ik moest net niezen, dus ik was heel bang dat het zou knappen!"

Jan: "Ik lijk een beetje op Kabouter Plop."

Wat ga je doen met de feestdagen?

Jan: "Wij vieren kerst in het theater. Op kerstavond staan we in het theater in Hoorn, dicht bij Volendam, dus al onze familieleden komen de avond daar vieren. Op Tweede Kerstdag ga ik op vakantie naar Guatemala."

Monique: "Wat de 3JS doen, de familie meenemen naar het theater, vind ik wel heel mooi, maar ik hecht er veel waarde aan om Kerstavond bij mijn ouders door te brengen. Al 28 jaar. Daar hebben mijn schoonouders ook niets tegen in te brengen."

 

 

Wat zijn je plannen voor het nieuwe jaar?

Jan: "We hebben grote plannen, want wij komen in februari met een nieuw album, waar we al een heel jaar mee aan het werk zijn. Tegelijkertijd begint een nieuwe theatertour, met de naam Tien jaar 3JS. Het is een beetje een terugblik naar tien jaar theater, maar dat verhaal wordt afgewisseld met nieuw materiaal."

Monique: "Ik heb veel nieuwe plannen. Volgend jaar kom ik weer met een nieuwe single. Daarnaast maak ik nog programma’s voor De Telegraaf, dus volgend jaar gaan zowel de muziek als het presenteren gewoon door."

 

Op zondag 14 januari om 23:00 is op NPO1 een compilatie van het BankGiro Loterij Nieuwjaarsconcert te zien, inclusief het levende huishouden van Jan Steen. 


Gewoon het leukste blad van Nederland