BN'ers

INTERVIEW: Steyn de Leeuwe over theaterspektakel 'Het Pauperparadijs'

Van 4 juli tot en met 5 augustus is er een bijzondere theatershow te zien in het Amsterdamse Carré: Het Pauperparadijs. Dit theaterspektakel is het verhaal van de Amsterdamse paupers, die begin 19de eeuw naar de armengestichten in Drenthe werden gestuurd. Te zien op de plaats waar hun reis destijds is gestart: in het hart van Amsterdam.

De voorstelling in de regie van Tom de Ket volgt de geschiedenis van twee paupers: Teunis en Cato. Teunis, een jonge Amsterdamse wees, wordt gedeporteerd naar het armengesticht. Daar wordt hij verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde ontmoet zo veel tegenwerking, dat ze uiteindelijk proberen te vluchten. Steyn de Leeuwe speelt de rol van Teunis. Wij interviewden hem! 

Kun je kort vertellen waar Het Pauperparadijs over gaat?

Steyn: "Het Pauperparadijs is een theaterspektakel over arm en rijk. Suzanna Jansen heeft de gelijknamige bestseller geschreven waarop het stuk gepasseerd is, en waarin ze haar stamboom uitpluist. Ze komt erachter dat er maar liefst drie generaties van haar voorouders zijn opgegroeid en gestorven in de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen in Drenthe. Wat 'de fok' is de Maatschappij van Weldadigheid? Het bleek een gigantisch project te zijn waar alle armen uit de randstad verplicht heen gestuurd werden. Hier zouden ze een vak leren, heropgevoed worden en dan weer terug de maatschappij ingestuurd worden. Het was een mooi idee. De armoede oplossen. Het kostte heel veel geld, en is eigenijk mislukt. Het werd een strafkamp waar je nooit meer uit kwam. Een vergeten stuk geschiednis, en niet een om trots op te zijn."

Wat is jouw rol hierin?

"Ik speel de betovergroot vader van Suzanna in zijn jonge jaren. Teunis. Ik word als arme Jordanees verplicht opgezonden naar Veenhuizen, waar ik verliefd wordt op Cato. Dochter van een bewaker. En zij is Nederlands-Hervormd en ik katholiek. Oftewel een onmogelijke liefde. Waargebeurd!"

Wat is er volgens jou zo bijzonder aan de voorstelling het Pauperparadijs? En waarom moeten wij naar de voorstelling?

"Deze voorstelling is een geweldig spektakel met grootse decors, een heleboel geweldige acteurs en zangers (20 stuks) en een hele vette band die geweldige pop en rock muziek speelt. Buiten dat leer je ook iets van deze voorstelling. Een stuk geschiedenis die onbekend is je nog niet kent en wellicht wordt je ook nog aan het denken gezet, over hoe we nu met arme mensen omgaan in deze tijd."

Hoe heb je je voorbereid op deze rol?

"Uiteraard heb ik het boek gelezen. En Ik ben veel in Veenhuizen geweest. Om te kijken hoe de paupers toen leefden. Er staat daar nog zo’n gesticht, waar de paupers van toen woonden. Ik heb de kleine slaapvertrekken gezien waar ze met 80 kinderen in moesten slapen. En de binnenplaats. En de decadente huizen (met zwembaden) waar de bewakers in sliepen. Er was zo’n ongelofelijk groot verschil in stand en macht. En dat kun je nog steeds zien. Verder heb ik erg geoefend op mijn Amsterdamse accent. Want Teunis was tenslotte een Amsterdammer."

Voor wie is de voorstelling bedoeld?

"Voor iedereen. Jong en oud. Ik zou wel zeggen vanaf 10 jaar, het is misschien wat ingewikkeld voor hele jonge kinderen. Maar het in zo’n gigantisch spektakel in Carré. Dat er voor iedereen wat te zien en te horen is."

Meer informatie over Het Pauperparadijs vind je op www.hetpauperparadijs.nl

Beeld: Ben van Duin


Gewoon het leukste blad van Nederland