100%NL Magazine Boer Tom

Boer Tom geeft tips om je tuin het hele jaar door mooi te houden!

Boer Tom vond de liefde drie dagen na de laatste opname van Boer Zoekt Vrouw gewoon in de kroeg. Maar het programma leverde hem wel een andere carrière op. Namelijk die van televisietuinman en nu komt daar ook een boek bij.

Hoe zorg je voor kleur in de tuin, het hele jaar door?

“In het najaar moet je bollen planten. Vroeg in het voorjaar komen deze uit. Denk aan sneeuwklokjes, narcissen, blauwe druifjes etc. Maar je hebt ook winterjasmijn en de kerstroos die heel mooi bloeien in de winter. Als je van alles wat plant, heb je het hele jaar door een mooie bloeiende tuin. Als de een uitgebloeid is, staat de volgende alweer in bloei.”

Is er iedere maand iets te doen/genieten in de tuin?

“Jazeker. In november is het bijvoorbeeld belangrijk om je gazon bladvrij te houden. En het is de perfecte tijd om verschillende struiken, bomen en bollen te planten. Met mijn boek kun je altijd iets doen om je tuin mooier te maken. In de wintermaanden kun je een schutting bouwen of terras aanleggen. Dat zijn klussen die je over het jaar kunt verspreiden, maar wel beter in de winter of herfst kunt doen. In de lente en zomer wil je je meer bezighouden met het planten van bloemetjes. En gewoon genieten!”

Wat voor soort tuin heb je zelf?

“Twee jaar geleden is ons huis gebouwd middenin een weiland. Ik ben begonnen bij de basis. Hekje geplaatst, oude bomen geplant en een pergola gebouwd. Ik hou van robuust en het mag er geleefd uitzien. Ik gebruik het liefst gebruikte of duurzame materialen. Ik ben nu plantvakken en een moestuin aan het maken. Het is een landelijke tuin, die opgaat in het landelijke landschap. We wonen heel mooi, in de polder. Nadeel is dat er altijd wind is, dus ik heb achterin de tuin een
schutting geplaatst.”

Delen jouw vriendin en zoontje jouw passie voor alles wat groeit en bloeit?

“Mijn zoontje kan nog niet echt praten, maar je merkt wel dat hij graag buiten is. Hij kijkt altijd naar
buiten, daar ziet hij een paar kippen rondlopen. Dat zijn z’n grote vrienden. Ik vind in de tuin werken heerlijk voor mijn ontspanning. Ik ben vaak aan het rommelen, maar Marieke mag me altijd helpen.”

Je leest het hele interview in de nieuwe editie van 100%NL Magazine!