Nieuwe editie

Hoe is het nu met: Martien Meiland van ‘Ik Vertrek’

Martien Meiland vertrok in augustus 2006 met zijn toenmalige vrouw Erica en hun twee dochters naar Frankrijk. Daar kochten zij een groot kasteel: Chateau de la Brosse. Inmiddels woont hij weer in Nederland.

Hoe heeft de verhuizing jullie onderlinge band veranderd?

“Die is alleen maar hechter geworden, want je gaat naar een vreemd land. De meiden waren elf en twaalf. Met je gezin moet je allerlei hobbels over. Toen wij in het kasteel aankwamen, was het gigantisch uitgeleefd. Er zat niet eens een badkamer in. Tijdens de verbouwing van acht maanden waren we erg op elkaar aangewezen.”

Liep alles volgens plan?

“Nog beter! Wij hadden in 2006 onze eerste uitzending van Ik Vertrek. Daar zie je alleen de verbouwing. Veel mensen zochten contact met de omroep om te vragen hoe het er nu uit zag. Toen hebben we een tweede uitzending gehad. Daarna kwamen mensen in hordes tegelijk vakantie vieren. Helemaal euforisch, want ze kenden ons. We hadden het superdruk, dat werd zelfs een beetje te veel.”

Wat waren de mooiste momenten?

“De eerste was toen wij aankwamen, nadat we de stap hadden gezet. En na acht maanden verbouwen was er de gigantische opening. De burgemeester die het lint doorknipte en alle zeshonderd dorpsbewoners die de berg opkwamen om met ons feest te vieren.”

Heb je ook fouten gemaakt?

“Misschien had ik niet zelf het avondeten moeten doen. Dat was te veel. Maar ja, de restaurantjes gaan daar pas om acht uur open. De mensen vonden het schijnbaar lekker wat ik maakte, want de avond daarna wilden ze het weer. En ja, het was toch ook een bron van inkomsten.”

Zou je het weer doen?

“Zeg nooit ‘nooit’. Misschien iets met aparte huisjes, dat mensen hun eigen ontbijt en diner kunnen maken. Afgelopen zomer heb ik met Erica toch weer drie huizen in Frankrijk bekeken. We zien elkaar nog elke dag. Waarom zou je vervelend tegen elkaar doen als je uit elkaar gaat? We zijn gescheiden, maar als alles goed gaat, gaan we volgend jaar weer gezellig onder één dak wonen. Mijn jongste dochter Maxime is in augustus bevallen van een dochtertje, dus Erica en ik zijn oma en opa geworden!”

Zijn jullie ooit teruggegaan naar het kasteel?

“Twee jaar geleden zijn we met het gezin en veertien vrienden een weekend geweest. Het was de eerste keer in negen jaar, dus dat was best emotioneel. De mensen die het nu beheren zijn ook Nederlands, zo enig. En de eetkamer was nog exact hetzelfde als toen we weggingen!”


Gewoon het leukste blad van Nederland