Nieuwe editie

Koos interviewt de 3JS

In de aanloop naar Kerst staan de 3JS met een prachtige kerstshow in theaters door heel Nederland. Mooie aanleiding voor Koos om met Jan, Jan en Jaap te mijmeren over hun kerstgevoel, de onderlinge band en wijzer worden. ‘Wij zijn niet meer zo eigenwijs, goede zaak!’

Laten we beginnen bij het kerstalbum. Maar misschien klinkt kerstalbum een beetje tuttig…

Jaap: “Wij noemen het zelf een winteralbum. Er staan 7 nieuw geschreven nummers op en drie kerst klassiekers.” 

Jan Dulles: “The first Noel, 2000 miles en It’s beginning to look a lot like Christmas, de rest is zelf geschreven. Maar het is inderdaad een winteralbum. Op de een of andere manier hebben bepaalde melodieën iets winters en andere iets zomers. Ik kan er niet precies de vinger erop leggen. Zomermuziek is op een andere manier vrolijk, wintermuziek mag stemmiger zijn.” 

Jaap: “Ik hou van die muziek.”

Jan D: “Ik ook, muziek kan voor mij niet droevig genoeg zijn. Ik krijg graag een brok in mijn keel van liedjes en teksten. Maar als je commercieel wilt zijn als band, dan moet je ook een flink aantal uptempo en vrolijkheid op je albums hebben. Maar met Kerst mag je dus ook af en toe een beetje droevig zijn.” 

Jaap: “Het moet ook weer niet zwaarmoedig worden. Het is een album met goed behapbare liedjes met een mooi en duidelijk verhaal.”

Wat is jullie rolverdeling binnen de 3JS? 

Jan D: “Meestal komt Jaap met de muzikale ideetjes en dan gaan we daar met z’n drieën mee aan de slag. We proberen eerst de liedjes muzikaal aan elkaar te zetten en als dat een vaste vorm heeft, van begin tot eind, gaan we teksten schrijven. Dat hebben we nu voor het eerst weer allemaal met z’n vieren gedaan, samen met ex-bandlid Jaap de Witte. De 4JS dus.” 

Jaap: “En in heel goed Engels, want Jan (de Witte, red.) is afgestudeerd docent Engels. Dus los van zijn kunsten als zanger en gitarist is ook zijn Engels heel goed.” 

Jan de Witte: “Komt dat ook nog een keer van pas. Maar het is niet zo dat ik daarin echt beter ben dan Jan of Jaap, hoor. Ik ben er misschien iets meer op gefocust of iets meer paranoïde of het wel correct is of niet.”

Zien jullie elkaar als familie, vrienden of toch collega’s?

Jan D: “Op een gegeven moment ben je alles van elkaar.” 

Jaap: “Ik zou zeggen broers. Je bent zoveel met elkaar, dat is meer dan collega zijn. Onze auto is een soort kantoor. We praten over alles, er zijn geen geheimen meer.” 

Zijn jullie nog een beetje rock-’n-roll?

Jaap: “Ik ga deze even doorschuiven.”

Jan D: “Ja, dat ben je gewoon. En als je alles uit wat je in je hoofd hebt, dan kom je in de gevangenis terecht. Haha.” 

Jaap: “Daar is Jan en daar is de quote! Wij waren 30 en net geen 30 toen we begonnen, dus dan heb je er al een leven opzitten. Wij zaten al met 15 jaar in de kroeg en alles wat daarmee gepaard gaat. Wij gingen in de muziek met een pils erbij, feest en lang leve de lol. Ik denk dat onze generatie sowieso wat heftiger was dan de huidige. Tegenwoordig moet alles, je moet gezonder leven, alcohol en roken is slecht voor je. Alles is slecht voor je. Ik denk dat de huidige generatie meer beschermd wordt tegen wat heftig is.”

Jan D: “Ik werkte op mijn 14de in de kroeg. Als ik een zoon zou hebben en hij zou het flikken om op zijn 14de naar de kroeg te gaan, zou ik gek worden. Maar ik stond zelf achter de bar, zo ging dat.” 


Lees het hele interview in onze nieuwste editie!


Gewoon het leukste blad van Nederland