BN'ers

Stylingsadvies en tips van styliste Danie Bles

Als styliste kleedt Danie Bles niet alleen heel veel bekende Nederlanders, ze probeert ook mensen aan te moedigen om op zoek te gaan naar hun eigen stijl. ‘Pas als je die kent, kun je gaan variëren.’

Zomertrend

“De tailleriem heb ik heel veel op de catwalk voorbij zien komen. Mijn persoonlijke favoriet wat dat betreft was de show van Philosophy. Daar zag je al die dubbele riempjes en heel veel roezelrokken. Ik kreeg er echt zo’n ouderwets Madonna gevoel bij, waanzinnig leuk.”

Afknapper

“Ik kijk alleen naar wat ik leuk vind. Ik hou heel erg van bohemien en rock-’n-roll, dus dat pak ik er altijd uit. En waar ik ook gek op ben als de zon weer tevoorschijn komt, is dat Zuid-Franse gevoel: lichtblauw met witte overhemden, broderie, zijde. De totale tegenhang van al dat boho, laagjes- en cowboygevoel.”

Minder is meer

“Lastig. Ik ben het er wel mee eens, maar ik hou ook van een rijkheid in stof. En van heel mooie en goede accessoires, omdat dit een look compleet maakt. Je moet met accessoires altijd goed kijken of het iets
toevoegt, of juist niet. Dat is het belangrijkste.”

Kleur

“Er komt absoluut veel kleur! Veel roze, zoet roze. Blauw in allerlei tonen, met daarnaast veel wit en heel veel poppy kleuren, zoals paars en groene en blauwe lurex en metallics. In de basis hou ik van wit, zwart
en blauw. Ik ben niet zo van pastelkleuren. En als ik roze draag, dan moet het knalroze zijn.”

Basis

“Die moet op orde zijn. Een goede spijkerbroek, een mocassin, een mooi laarsje, een blazer en een overhemd. Als jij goede jeans combineert met een T-shirtje en een blazer, dan zie je er al goed uit. Als je dan je dagschoen uittrekt en een pump aan doet, ben je al klaar voor de avond. Je kunt je look nog wat pimpen met een ketting of shawl. Of een zijden blouse in plaats van het T-shirt. Pas als je je eigen stijl goed kent, kun je gaan variëren. En pak je daarna de trends zo mee dat het weer je eigen look wordt.”

Gouden tip

“O, die heb ik wel. Als je de kans hebt, trek dan je kledingkast leeg. Detox die kast. Hang op een leeg rek de items die je al hebt. Pik er dan uit wat je nog echt draagt. Probeer met díe items zeven sets te maken die je van maandag tot en met zondag kunt dragen. Je zult tot de conclusie komen dat je waarschijnlijk alleen nog een riempje, tas, schoen of een shirtje mist.”

Missers

“Te kleine kleren. En wat ik ook heel Nederlands vind: we gaan naar Ibiza en we kopen cowboylaarzen en een strokenrok... Daar word je niet bohemien van. Dat ben je of dat ben je niet. Dat kun je niet kopen. En bij de man: versleten schoenen, een verkeerde riem en een te hoge boord bij de riem.”

Het pak

“Mannen krijgen steeds meer de ruimte om te variëren met hun kleding. Ook in de zakenwereld hoef je niet meer altijd in pak met een das. Je kunt ook jeans dragen met een jasje en variëren met sokken en shawls. De opties worden breder. Het is ook meer geaccepteerd als je als man aandacht aan je uiterlijk besteedt.”

Budgettip

“Breng wat je niet meer draagt naar de tweedehandswinkel of het goede doel. Ik geloof in een opgeruimde kast, zo kun je zien wie je bent en waar je van houdt. Als je goed weet wat je hebt ­hangen, maak je betere keuzes en doe je minder miskopen.”


Lees meer in de nieuwste editie van 100%NL Magazine


Gewoon het leukste blad van Nederland