100%NL Magazine Bas Smit en Nicolette van Dam
Zie ook:
Delen

Bestel vanaf vandaag het leuke vakantieboek van Bas en Nicolette: Nederland heeft Alles!

Vandaag lanceren Bas Smit en Nicolette van Dam hun eigen unieke vakantieboek ‘Nederland heeft Alles.’ Vorig jaar konden ze, net als de rest van Nederland, noodgedwongen niet reizen. Daarom besloten ze om Nederland te gaan ontdekken met z’n tweeën en met dochters Lola en Kiki. Ze werden aangenaam verrast door wat Nederland eigenlijk allemaal te bieden heeft. Volgens het koppel heeft Nederland gewoon écht alles en zelfs veel meer dan andere landen!

Wanneer kwam het idee om al jullie uitstapjes die de afgelopen tijd noodgedwongen in Nederland waren, te gaan bundelen?

Nicolette: “We zijn er min of meer mee begonnen sinds Covid. We konden niet weg vorige zomer dus zijn we in eigen land op pad gegaan. Eerst voornamelijk in Noord-Holland en daar hadden we het zo leuk dat het idee is ontstaan om ook de rest van Nederland te ontdekken. We zijn er al best lang mee bezig, dat het boek nu eindelijk uit is, is een feestje!”

Welke provincie kenden jullie eigenlijk helemaal niet?

Bas: “Overijssel en Gelderland. Ik ken alle winkelstraten van Nederland, mijn achtergrond is winkelvastgoed, maar ik kwam nooit verder dan de winkelstraat.”

Nicolette: “Ik kwam juist bij de mensen in de woonwijken van de Postcode Loterij. Dus we kennen wel veel plekken, maar altijd werk gerelateerd en niet inhoudelijk. Nederland is gewoon zo mooi en de natuur ook. We hebben ontdekt dat de meest gave dingen niets hoeven te kosten en dat is zo bijzonder. Ons boek heet ‘Nederland heeft Alles’, het is gewoon een feit dat Nederland echt alles heeft.”

Wat was de grootste verrassing voor jullie?

Bas: “Wij zijn helemaal verliefd geworden op Zeeland. Daar zijn we nog een paar keer naar terug gegaan. Ook als de kindjes vrij hadden. De echte verrassingen zaten in Drenthe, Overijssel en Gelderland.”

Nicolette: “Vooral ook omdat we daar niet zo’n voorstelling bij hadden. We hebben op een trekker gezeten door Twente, op brommertjes door de Achterhoek. Alleen maar dat Plattelandsleven. We wonen zelf in een stad, de rust die je daar hebt en als je een natuurgebied ingaat, dat je vogeltjes hoort fluiten, bijen hoort zoemen, is heel bijzonder. Wij hebben die rust ook niet vanuit onszelf, maar we hebben nu ontdekt dat het wel heel fijn is.”

Heb je ook in je eigen provincie verrassende dingen gedaan?

Bas: “We zijn op elektrische brommers naar ‘de achtertuin van Amsterdam’ gegaan. Denk aan Broek in Waterland, Ilpendam & Landsmeer De hele weg tussen Amsterdam en Volendam vinden we te gek. We zijn ook naar Den Oever geweest. Garnalen vissen; een van de hoogtepunten van onze tripjes,”

Op zoek naar waar het eten vandaan komt…

Nicolette: “Ook heel gaaf was een expeditie met de mosselboot in Zeeland. De meiden kregen een boekje over de Oosterschelde en mochten alle zeedieren bekijken die uit de zee werd geschept. Daarna gaat alles keurig weer het water in. Allemaal heel liefdevol voor de natuur, maar ook heel leerzaam voor de kinderen. Die hebben eigenlijk geen besef wat voor wereld er onder water leeft. Maar ook voor ons is het heel leerzaam.”

Jullie Instagramaccount ‘Nederland heeft alles’ is uitgegroeid tot een van de grootste reisaccounts van Nederland.

Bas: “Er is veel behoefte aan tips voor een vakantie of uitjes in Nederland. Zoveel mensen gingen vorig jaar en ook dit jaar weer op vakantie in eigen land. Mensen zijn verliefd geworden op Nederland, trots op hun provincie en de rest van het land. Het is gewoon echt iets van deze tijd.”

Merk je grote verschillen op tussen de mensen, de manier van leven, eten en drinken als je kijkt naar de verschillende provincies?

Bas: “Bijna elke provincie heeft z’n eigen achtergrond. Een hoop dialecten en we zijn verliefd geworden op veel streekproducten. De ene provincie staat bekend om zijn asperges, een ander om wijn en weer een ander om aardbeien. Ik vind dat we daar trots op mogen zijn. Wat ons land allemaal te bieden heeft, ook wat betreft eten en drinken. Want eten en drinken is ook echt ons ding.”

Nicolette: “We vinden het belangrijk om ondernemers te supporten en een boost te geven. Niet alleen de Horeca, we hebben ook veel vertelt over lokale winkels in het boek.”

Als je de provincies met elkaar vergelijkt? Welke twee vormen het grootste contrast?

Nicolette: “Je ziet groot verschil tussen de Randstad en het oosten. In Limburg krijg je een soort buitenlandgevoel. De Randstad is enorm druk. In de Achterhoek heb je allemaal kramen langs de weg staan, waar je spulletjes kunt kopen. Er staat niemand bij, dat is gewoon op vertrouwen. Muntje erin en je kunt pakken wat je wilt.”

Bas: (lacht) “Als je dat hier in Amsterdam doet, is na een half uur de hele kraam weggereden.”

Heeft Nederland dan echt alles of kunnen jullie toch iets bedenken wat misschien mist?

Bas: “We hebben echt alles. Je kunt zeggen je kan hier niet skiën, maar dat kan op de indoorskibanen.  We hebben zelfs nog meer dan veel andere landen. We hebben sneeuw en ijs, maar ook een mooie zomer.”

Nicolette: “We hebben strand, mooie steden, parken, veel water en je merkt ook dat elke provincie zijn charme heeft per seizoen. In Friesland zijn we geweest met sneeuw en op een warme dag. Allebei even leuk. Ook als het regent, is een stad als Eindhoven hartstikke leuk. Dan ga je de mooie kerken in, winkelen. Nederland is zo gebouwd, dat je zowel met mooi als met slecht weer leuke dingen kunt doen.”

Nederland heeft Alles

Vanaf vandaag is het boek Nederland heeft Alles overal verkrijgbaar: online via www.nederlandheeft.nl & www.bassmit.nl en bij alle vaste boekenverkooppunten.

Bron en Beeld: Instagram

Delen

Meer over Nicolette van Dam

Meegenieten met Bas en Nicolette's prachtige trip naar Venetië!
Meegenieten met Bas en Nicolette’s prachtige trip naar Venetië!
Intens verdriet voor Bas Smit en Nicolette van Dam: 'Nu was ze echt op…'
Intens verdriet voor Bas Smit en Nicolette van Dam: ‘Nu was ze echt op…’
Lees alle artikelen over Nicolette van Dam

Meer over Bas Smit

Meegenieten met Bas en Nicolette's prachtige trip naar Venetië!
Meegenieten met Bas en Nicolette’s prachtige trip naar Venetië!
BIJZONDER: Bas Smit beleeft dierbare dagen met zijn vader en broer
BIJZONDER: Bas Smit beleeft dierbare dagen met zijn vader en broer
Lees alle artikelen over Bas Smit